Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Investicija vredna 200 miliona evra

30. 08. 2013.

Investicija vredna 200 miliona evra - Investicija vredna 200 miliona evra Radovi na raščišćavanju terena gde će se na Kalemegdanu, na mestu nekadašnje fabrike tekstila „Beko“, izgraditi stambeno-poslovni kompleks teku po planu.

Projekat bi trebalo da bude završen tokom 2016. godine, piše Danas.

Tokom ove godine samo za uklanjanje dela postojećih objekata nekadašnje fabrike potrošeno je pola miliona evra.

Kompletnim uklanjanjem fabričkih hala, koje će koštati još million evra, stvoriće se uslovi za početak izgradnje kompleksa, koji će činiti stambeni objekti, galerija, poslovni deo, hotel sa pet zvezdica, najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća.

"Realizacijom ovog projekta, čija će izgradnja započeti tokom sledeće godine, ", navode za Danas u grčkoj kompaniji "Lamda development“, koja je taj prostor kupila još u potpunosti će biti revitalizovan ovaj važan, ali zanemaren deo grada, a očekuje se da će ukupna investicija prevazići 200 miliona evra2007. godine za 55,8 miliona evra.

Za izradu projekta investitor je angažovao arhitektonski studio Zahe Hadid iz Londona. Ona je, napomenimo, planetarna zvezda i jedan od vodećih arhitekata današnjice, te prva žena koja je osvojila najprestižniju nagradu u arhitekturi Pritzker za „Most paviljon“ u Saragosi. Ujedno, ovim će, kako kažu u „Lambda developmentu“, Beograd postati prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će moći da se pohvali građevinom trenutno verovatno najuspešnijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid iz Londona.

"Jedinstveni multifunkcionalni kompleks na mestu nekadašnje fabrike „Beko“ na obali Dunava će, zajedno sa predloženim projektom „Oblak“ japanskog arhitekte Sou Fudžimota na Savskom pristaništu, označiti revitalizaciju cele starobeogradske strane Ušća, polukružnog poteza od Sportskog centra „25. maj“ do Beton hale - ključnog istorijskog mesta Beograda, i to putem interesantnog primera javno-privatnog partnerstva u investiciji. O uspešno započetoj revitalizaciji ovog važnog područja svedoči pažnja Grada Beograda posvećena Beton hali i renoviranju sportskog centra na Dunavu", navodi grčki investitor.

Kako zaključuju, izgradnjom ovog kompleksa nastaviće se moderni razvoj Beograda, koji je naglo prekinut osamdesetih godina prošlog veka, te da on "može da bude simbol nove ere za Srbiju“.

Procedura

Da bi projekat na Kalemegdanu ugledao svetlost dana investitori su morali da ispune nekoliko uslova - da konsultuju relevantne institucije, dobiju mišljenje i uvaže sugestije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, angažuju domaće i međunarodne stručnjake na izradi detaljnog urbanističkog plana za čitavu oblast i urbanističkog projekta.

Brojke

Iako generalni urbanistički plan za ovu lokaciju na Kalemegdanu dozvoljava gradnju na 140.000, investitori su odlučili da iskoriste 94.000 kvadratnih metara. Kompleks će se prostirati na 3,3 hektara. Od početka planiranja do realizacije projekta biće uključeno više od 2.000 ljudi, a kompleks će po završetku zaposliti oko 1.000 ljudi.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 2136 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Investicija vredna 200 miliona evra
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Investicija vredna 200 miliona evra
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Investicija vredna 200 miliona evra
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Investicija vredna 200 miliona evra
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Investicija vredna 200 miliona evra
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda