[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.145.97.248' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.145.97.248','1713570874','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Investicioni fondovi »

FONDOVI: SAČUVATI POVERENJE ULAGAČA

16. 10. 2008.

FONDOVI: SAČUVATI POVERENJE ULAGAČA - Beograd -- Predstavnici investicionih fondova u Srbiji kažu da su likvidnost i gubitak poverenja ulagača najveći problemi koji su ih pogodili zbog svetske krize.

Oni su zatražili od države da formira interventni fond od oko deset miliona evra koji bi im omogućio da odmah odgovore na zahteve ulagača za isplate i povrate poverenje.

"Vrednost imovine kojom upravljaju investicioni fondovi smanjena je sa 63 miliona evra u oktobru prošle godine na trenutnih 27 miliona evra", naveli su predstavnici fondova.

Predstavnici fondova su protiv predloga Beogradske berze da se automatski zaustavi trgovanje ako dođe do većeg pada akcija, jer smatraju da uvek treba ostaviti mogućnost investitoru da proda svoje investicione jedinice, ako hoće, makar i po najnižoj ceni.

Kao veliki problem iz nekih fondova navode to što im je ograničeno ulaganje u inostranstvu na 30 odsto ukupne imovine, dok su drugi smatrali da domaći investicioni fondovi treba pre svega da posluju na domaćem finansijskom tržištu i tako pomognu njegov razvoj.

Predstavnici fondova su zatražili i liberalizaciju deviznog tržišta, koja bi im omogućila stalno kupuju i prodaju devize, mogućnost da obavljaju repo operacije sa hartijama od vrednosti, kao i promenu propisa koji regulišu rad investicionih fondova.

Tim promenama, naveli su, omogućilo bi se i društvo za upravljanje može da ulaže u fond koji je osnovalno, a ne samo povezana lica, da se rok za isplatu ulagača produži na pet do 10 radnih dana i da se maksimalno kreditno zaduživanje fonda poveća sa 10 na 20 odsto kapitala.

Inače, jedinice investicionih fondova u septembru su ubeležile velike minuse, ali su ipak prošle bolje od indeksa Beogradske berze, kao i indeksa na regionalnim, ali i svetskim tržištima.

Najslabije rezultate u septembru su imali KD ekskluziv, čija je jedinica pala 18,12 odsto, Ilirika JIE sa minusom od 14,21 i Citadel trijumf sa 13,62 odsto. Najmanji pad ubeležili su balansirani fond Hipo balans, od 1,75 odsto, i AC Fondovi kapital, od 3,53 odsto.

Istovremeno je najveći pad imovine iskusio fond Fima proaktiv, za 141,7 miliona dinara, a najmanji AC Fondovi kapital, od 139.400 dinara.

Izvor: beta
Čitanja: 6227 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda