Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Investicioni fondovi »

SRPSKI FONDOVI HOĆE PREKO GRANICE

19. 10. 2008.

SRPSKI FONDOVI HOĆE PREKO GRANICE - Investicioni fondovi traže od vlade da mogu neograničeno da ulažu novac u inostranstvo, jer u Srbiji nemaju gde.

Priklještena lošim stanjem na srpskom tržištu kapitala i malim mogućnostima oplodnje uloga investitora, društva za upravljanje investicionim fondovima zatražila su od države da im omogući da u inostranstvo ulože više od do sada maksimalnih 30 odsto vrednosti fonda. Pored veće slobode gde će ulagati, društva za upravljanje fondovima žele i veću slobodu u vezi sa tim ko će ulagati u fondove, tj. traže da u fond mogu da ulažu i firme osnivači i povezana lica, kao i članovi menadžmenta društava.

Otvoren razgovor

U susret konferenciji svih učesnika na tržištu kapitala i predstavnika vlasti (u čiji rukama leži njegov dalji razvoj), Ministarstvo finansija je u sredu upriličilo sastanak, između ostalih, i sa investicionim fondovima. Na tom okupljanju fondovi su predstavnicima vlade otvoreno saopštili svoje probleme vezane za kratokročne mere i za opstanak investicionih fondova u danima kada i mnogo stabilniji igrači od njih u Srbiji traže izlaz iz krize, kao i načine rešavanja suštinskih problema koje fondovi u Srbiji imaju praktično od osnivanja.

Najznačajnije primedbe i predlozi se odnose na izmene trenutnog ograničenja ulaganja fondova u inostranstvo, koje sada iznosi oko 30 odsto.

- Gotovo sva društva se slažu sa predlogom o proširenju ulaganja u inostranstvo, pa čak i potpuno ukidanje ograničenja. To bi svakako dalo dodatnu alternativu ulaganja u ovim uslovima i na taj način, pored diversifikacije plasmana, ulagači u fond bi mogli svoju imovinu da povere i drugim tržištima, a ne samo srpskom - smatra Ilija Protić, direktor DUIF „Hipo investments".

Od mnoštva predloga koje su fondovi izdeklamovali predstavnicima vlade, našlo se i niz onih koji zahtevaju izmene u zakonu ili su tehničke prirode, kao što je izmena obračuna vrednosti investicione jedinice. Fondovima je iz vlasti predloženo da objedine sve svoje zahteve i konkretizuju ih, a onda objedinjeno daju nadležnim ministarstvima na razmatranje.

- Krećemo sa konkretnim stvarima u ponedeljak - najavio je Protić.

Fondovi su se požalili i na restriktivnu politiku ulaganja i zatražili izmenu propisa vezanih za ulaganja povezanih lica u fondove. Zatraženo je da se osnivačima, povezanim licima i menadžmentu društava za upravljanje omogući ulaganje u fondove, argumentujući time da takva praksa postoji svugde u svetu.

Predrag Vuković, direktor DUIF „Cepter investment", kaže da je ovo tek prvi korak ka rešavanju problema u kojima se nalaze investicioni fondovi u Srbiji, međutim predstavnici vlade sa kojima su razgovarali nisu ništa obećali.

Bez obećanja iz vlasti

- Rečeno je da brzina primene i promene nekih mera i zakona ne zavisi samo od njih, ali su svakako istakli da su svesni značaja ovog sektora i potrebe za njegovim unapređenjem - kaže Vuković.

Pored inicijative za formiranje garantnog fonda, odnosno „interventnog fonda" za pomoć manje likvidnim investicionim fondovima u slučaju većeg povlačenja kapitala iz fonda, predloženo je i da se uvedu mogućnost investiranja osiguranja u investicione fondove, odnosno da da osiguranja mogu, na zahtev klijenata, novac od uplate životnog osiguranja investirati u fondove.

Komisija čeka odgovor

Svoj doprinos unapređenju situacije na srpskom tržištu kapitala dala je ovih dana i Komisija za hartije od vrednosti. Ona je juče uputila članovima fondovske industrije predlog dopune Zakona o investicionim fondovima. Na društvima za upravljanje je sada da na taj predlog regulatornog tela daju svoja mišljenja i primedbe. Protić kaže da je u tom predlogu obuhvaćeno mnogo stvari koje zahtevaju detaljnu analizu, kako bi se u svakom fondu ponaosob donela odluka da li im to odgovara ili ne.

Izvor: [ biznisnovine.com ]


Čitanja: 5335 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda