Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INVESTITORI KORISTE KRIZU U SRBIJI

18. 04. 2008.

INVESTITORI KORISTE KRIZU U SRBIJI - Stranci koriste trenutnu političku nestabilnost da bi sklopili što povoljnije aranžmane u Srbiji. Srpski ekonomisti složni da investitori definitivno očekuju određene povlastice

Pitanje je da li bi koncesionari autoputa Horgoš-Požega mogli tako lako da menjaju pravila igre u neko mirnije vreme

Strani investitori, a pogotovo Rusi, koriste trenutnu političku nestabilnost u Srbiji, da bi što povoljnije prošli pri kupovini srpskih kompanija.To se najbolje pokazuje na primerima NIS-a, „Jata" i RTB-a Bor, kao i na koncesiji Horgoš-Požega, gde su investitori postavljali brojne uslove, ponekad i nepristojne, zahtevali izmene tenderom predviđenih ugovora, produžavanje rokova i traženje garancija za zaštitu sopstvenog kapitala, nudili manje nego susedima... Srpski ekonomisti složni su u jednom, da investitori definitivno očekuju određene povlastice, ali da je Vlada kriva, jer je dozvolila da do toga dođe.

Danijel Cvjetićanin, ekonomista, kaže u izjavi za Biznis da je normalno da investitori slede logiku kapitala, dok srpski političari očekuju od njih patrijarhalno ponašanje.

- Ne smatram da oni iskorišćavaju trenutnu političku situaciju. Oni samo primenjuju logiku kapitala, a mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa patrijarhalnim načelima. Kao što su naši američki prijatelji očekivali da dobiju na poklon železaru u Smederevu, na primer, jer su podržali demokratski pokret, tako i Rusi sada očekuju da dobiju određene povlastice. Mi moramo imati isti aršin kada merimo interese iz kapitala, bez obzira na to sa koje strane on dolazi. Kapital se uvek ponaša u skladu sa logikom kapitala i mi toga moramo biti svesni - tvrdi Cvjetićanin.

Aleksandar Stevanović, saradnik u centru za slobodno tržište, kaže za Biznis da se Rusi ponašaju savršeno racionalno u trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji.

- Oni se ponašaju savršeno racionalno. Naša vlada je svojom politikom došla u poziciju da neko može da je ucenjuje. Da se naša vlada ponašala uračunljivo, niko ne bi mogao da je ucenjuje, nego bi se privatizacija odvijala normalno na tenderima i privatizacije bi odavno bile završene. E, sad, kada ste upali u poziciju da vam treba ruska pomoć za politiku koju vodite, onda mogu da vam postavljaju svakojake uslove. Pitanje je da li će ova vlada pristati na to ili ćemo sačekati neku novu. Definitivno, ne treba nikada kriviti nekog drugog zato što se vi ponašate neuračunljivo. Oni samo koriste situaciju i verovatno bi to, manje više, svaki investitor radio - kaže Stevanović.

On smatra da će se vremenom pokazati da je koncesija za autoput Horgoš-Požega, ako se ikada počne graditi, jedna od najgorih stvari koja se Srbiji mogla desiti.

- Taj put bi trebalo da sačeka dok mi ne postanemo jedna dovoljno bogata država da bi on bio ekonomski isplativ - objašnjava Stevanović.

- Nama napretke u ekonomiji ne možete prikazati kada se, recimo, otvori sto radnih mesta u malim firmama, jer to ne možete prikazati u medijima, ali autoput možete. Pod ovim uslovima koje je „Alpina" tražila, da im se da mogućnost da slobodno formiraju cene i da im država garantuje minimalnu zaradu, najpogubnije je što je ova zemlja mogla ikada da potpiše. Bilo bi najbolje da niko nikada ne potpiše takav ugovor. Ali stvar je u tome što je neko političkim putem rešio da gradi autoput - smatra Stevanović.

- Ako je prvi put bio poništen tender, zato što je prvoplasirana kompanija odustala, kako možete sada drugi put da prepuštate kompaniju drugoplasiranom. Ako država pristane na ovo što traži SMR, onda će u Boru najbolje zanimanje biti lekar za karcinom. To ružno zvuči, ali to jeste tako, ako se ne ispuni minimum ekoloških standarda. Nije problem u ovoj situaciji što nas neko ucenjuje, nego je problem u tome što smo mi sebe doveli u tu poziciju - kaže Stevanović.

Miloje Kanjevac, direktor IZIT-a, ne smatra da su ruski investitori ti koji koriste trenutnu situaciju u Srbiji.

- Ne zloupotrebljavaju Rusi stanje u kome se naša zemlja nalazi, nego su ovi drugi navikli da nas zapad eksploatiše i da nam radi šta hoće, a velika je stvar to što nas gasovod neće zaobići - kaže Kanjevac.

Jurij Bajec, ekonomista, kaže za Biznis da su Rusi dosta veliki igrači da bi bilo šta iskamčili na konto trenutne situacije.

- Smatram Ruse suviše velikim igračima da bi nešto izmešetarili. Oni su globalni igrači i važno im je kako će se postaviti prema zemljama Evropske unije, kao i prema Zapadu. Mi smatramo da smo toliko važni, a kada je reč o poslovima, normalno je da svi gledaju samo da što bolje prođu - kazao je Bajec.

On je istakao da su uslovi koje je izneo ruski SMR za kupovinu RTB-a Bor loši, ali da nisu ništa zloupotrebili, već su samo ponudili ono što njima odgovara.

- Logično je da svako gleda da nešto kupi što povoljnije, kao i da onaj što prodaje gleda da dobije najviše što može. Mi treba da gledamo naše interese i da ne očekujemo da nam neko nešto čini - zaključuje Bajec.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2410 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda