Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INVESTITORI SE SELE U SRBIJU

12. 11. 2008.

INVESTITORI SE SELE U SRBIJU - Dvadesetak fabrika iz Rumunije i Bugarske u poslednjih nedelju dana izrazilo je interesovanje da premesti proizvodnju u Srbiju, kažu u SIEPA.

Direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Vesna Perić izjavila je da investitori žele da presele proizvodju iz tih zemalja u Srbiju ocenjujući da je to jedna od posledica svetske finansijske krize.

"Radi se o kompanijama iz autoindustrije, poizvođačima akumulatora, a bilo je upita i za otvaranje pozivnih centara za informatičku industriju", kazala je ona.

Investirori su nešto uzdržaniji pri realizaciji ulaganja u Srbiji zbog globalne finansijske krize, ocenila je ona, ali je istakla da nema dugoročnih odlaganja i odustajanja.

Direktorka SIEPA je kazala da bi Srbija u uslovima globalne krize trebalo da iskoristi visoku stopu privrednog rasta da bi u 2009. godini privukla strane investicje.

"Srbiji bi u narednoj godini trebalo od četiri do pet milijardi evra direktnih stranih investicija", kazala je Perić, ali nije mogla da proceni koliko će investicija Srbija privući.

Perićeva je dodala i da će SIEPA u narednoj godini organizovati predstavljanje srpskih kompanija na 25 sajmova u inostranstvu, medju kojima je najveći broj poljoprivrednih sajmova i izložbi hrane, ali u planu je predstavaljanje i na sajmu filmske industrije.

Prema njenim rečima, SIEPA će organizovati i kampanju po Sjedinjenim Američkim Državama, u Silicijumskoj dolini i Bostonu, kako bi privukli investitore iz oblasti informatičkih tehnologije i biotehnologija.

"Neke kompanije iz SAD već su zainteresovane za ulaganje u Srbiji", kazala je direktorka SIEPA Vesna Perić.

Izvor: [b92.net ]

Čitanja: 2129 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda