Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JUŽNI TOK DOBAR ZA BEOGRAD

30. 05. 2008.

JUŽNI TOK DOBAR ZA BEOGRAD -

Branko Terzić, američki energetski stručnjak, ocenio je da je sporazum o energetskoj saradnji Rusije i Srbije i izgradnji gasovoda Južni tok dobar za Beograd, jer je prirodni gas u Srbiji sada skuplji nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji.

On je objasnio i da je razlog za skuplji gas to što se Srbija tim energentom snabdeva iz samo jednog pravca, iz Mađarske, i da će novi gasovod to promeniti.

"Uz to, predviđena je izgradnja novih skladišta gasa, što će Srbiji omogućiti da zimi, kada su cene najviše, koristi jeftiniji zemni gas iz rezervi”, rekao je Terzić, i dodao:

”Tu su još i naplata tranzitnih taksi i beneficirane cene ruskog gasa. Sve u svemu, ne ulazeći u cenu celog paketa, taj ugovor Srbiji donosi mnogostruke koristi."

Govoreći o pozadina energetske krize u Evropi i svetu, on je kazao da treba razlikovati kratkoročna od dugoročnih poskupljenja nafte.

"Na kratkoročan rast cena utiču razni faktori, kao što su berzanski špekulanti, političke krize, prirodne katastrofe i kvarovi na postrojenjima, dok na duži rok nafta poskupljuje zbog suštinskih promena u svetu energetike”, precizirao je Terzić, i dodao:

”Tu se prevashodno radi o ubrzanom razvoju delova sveta koji su do juče spadali u nerazvijena područja. Tu pre svega mislim na Kinu i Indiju, ali i na Indoneziju, koja je od izvoznika postala uvoznik nafte."

Američki stručnjak srpskog porekla ukazao je da je proizvodnja nafte i gasa porasla, ali nedovoljno u odnosu na tražnju, i da je eksploatacija nafte iz novih nalazišta sve skuplja.

On smatra da je cena od 135 dolara za barel proizvod trenutnih okolnosti.

"Možda će, kratkoročno gledano, još porasti, ali na dugi rok očekujem da će se stabilizovati na nešto razumnijem nivou, bližem realnim troškovima proizvodnje. Taj razumniji nivo, prema procenama generalnih direktora najvećih naftnih kompanija, kreće se negde oko 70 do 80 dolara za barel", rekao je Terzić.

Prema njegovom mišljenju, dok se to ne dogodi, vlade evropskih zemalja suočenih sa protestima građana zbog skupog goriva, moraće da razmisle o smanjenju akciza i poreza.

”Građani će, a to se već događa u SAD, morati da voze manje i ekonomičnije automobile, odnosno, da se više oslanjaju na gradski prevoz i železnicu”, rekao je Terzić, i dodao:

"Cene će uticati na tražnju; sa opadanjem tražnje, povećavaće se količina nafte na tržištu i to bi trebalo da obuzda rast cena. No, taj proces zahteva vreme."

Izvor: [www.megafonija.com]

Čitanja: 2074 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda