Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JOŠ SE NE ZNA ŠTA SE U „JATU“ PRODAJE

20. 06. 2008.

JOŠ SE NE ZNA ŠTA SE U „JATU“ PRODAJE - U ovom trenutku privodi se kraju strategija privatizacije „Jata“ i na vladi je da odluči da li će zajedno sa nacionalnom avio-kompanijom prodati i Pilotsku akademiju u Vršcu, Privrednu avijaciju i preduzeće za prihvat i opremu putnika „Jat suport“. Privatizacioni savetnik je predložio da se oni prodaju zajedno sa „Jatom“, ali će vlada doneti konačnu odluku da li će oni biti izdvojeni ili ne - kaže za „Blic“ Luka Andrić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Kada je reč o početnoj ceni, Andrić ističe da je 150 miliona evra određeno na osnovu ukupnog kapitala avio-kompanije, koji se očekuje nakon konverzije dugova državi. Ta cena se odnosi na sto odsto kapitala „Jata“.

- Vlada će da utvrdi koji će procenat avio-kompanije da ponudi na prodaju. Trenutni predlog je da to bude 51 odsto, s opcijom da se proda do 75 odsto kapitala. To je početna cena, koja je minimalna, a očekujemo da postignemo i više. Imaćemo najmanje dva potencijalna kupca, a nadamo se da će biti više učesnika na tenderu. „Jat“ je u problemu jer mu je flota zastarela, a trenutno su cene goriva jako visoke, tako da se ne može očekivati spektakularno velika transakcija - ističe Andrić.

Komentarišući dokle se stiglo sa razgraničenjem imovine „Jata“ i „Jata tehnike“, za koji je nedavno raspisan tender, Andrić kaže da je još početkom godine vladina radna grupa donela određene principe kako imovina treba da se podeli.

- Osnovni princip je bio da svaka od tih firmi može da funkcioniše samostalno i da nemaju problem kada ne budu u državnom vlasništvu da posluju - naglašava Andrić.

Andrić kaže da je predviđeno da se 15 odsto akcija „Jata“, namenjenih za besplatnu podelu, građanima ne deli u obliku akcija, već kao novac, kako bi se i kompanijama van Evropske unije omogućilo da učestvuju na tenderu za privatizaciju „Jata“. On je objasnio da zemlje van EU, zbog sporazuma o otvorenom nebu, mogu da kupe po 49 odsto vlasništva „Jata“, a u slučaju da se akcije „Jata“ puste na berzu, država više ne bi imala kontrolu u čijem vlasništvu su podeljene akcije.

Više takse na čarter letovima od ponedeljka

„Jat ervejz“ od ponedeljka povećava takse za gorivo na svim čarter letovima, preneo je juče RTS. Poskupljenje iznosi od 8 do 14 evra, tako da će umesto dosadašnjih 36 evra, taksa za gorivo na čarter letovima do Grčke biti 44 evra, do Turske, Španije i Italije 46, a do Egipta 50 evra.

„Jat“ je početkom meseca povećao takse za gorivo i na redovnim letovima od jedan do sedam evra, u zavisnosti od destinacije. Do Podgorice i Tivta, recimo, umesto dosadašnjih 16 taksa za gorivo je 18 evra. U „Jatu“ kažu da je poskupljenje posledica rasta cene nafte na svetskom tržištu.

Autor: D. Nišavić

Izvor: [blic.co.yu]

Čitanja: 2920 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda