[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.90.255.22' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.90.255.22','1711691277','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JU POINT PRVI ELEKTRONSKI PRIJAVIO POREZ

09. 03. 2010.

JU POINT PRVI ELEKTRONSKI PRIJAVIO POREZ - Kompanija Ju point danas je prva u Srbiji elektronski prijavila porez na dodatu vrednost (PDV).

Elektronsko podnošenje poreske prijave i plaćanje ove godine će biti moguće u Beogradu, na opštini Stari grad, u Nišu, Kragujevcu, Leskovcu i Novom Sadu a od sledeće i širom Srbije.

Od 1. marta 2011. elektronsko poslovanje sa poreskom administracijom biće obavezno, odnosno elektronski će se podnositi poreske prijave, plaćati obaveze i vršiti uvid u poreski račun, najavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević.

Direktor Ju pointa Zoran Drakulić rekao je prilikom elektronske prijave poreza da kompanija već posluje elektronski sa nekim bankama i da im je taj vid poslovanja pomogao da smanje troškove i administraciju.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kazao je da elektronski potpis pojednostavljuje poslovanje, smanjuje troškove i korupciju i doprinosi konkurentnosti.

PKS je, uz JP PTT i MUP, akreditovana od strane Ministarstva telekomunikacija za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata za fizička i ovlašćena fizička lica i dodeljuje ih besplatno.

Komora je pokrenula nekoliko servisa koji će privredi omogućiti da poresku prijavu, prijavu ili ođavu zaposlenih ili carinsku deklaraciju nadležnim institucijama ubuduće dostavljaju elektronski.

Prema procenama PKS, svako od 330.000 pravnih lica godišnje potroši 30 dana na šalterima, što košta oko 135 miliona evra dok, kada se ubroje i drugi troškovi, suma dostiže više stotina miliona evra.

Drakulić je prokomentarisao i nelikvidnost u privredi Srbije, i rekao da je nastavljena i u ovoj godini. On je ocenio da nema prostora za novo zaduživanje preduzeća, tako da država mora hitno da reaguje.

"Došlo je do jedne velike nelikvidnosti u privredi, a imamo i veliku anomaliju da privreda nema para i da imate banke koje su pune para, likvidne su, ali se plaše da plasiraju novac privredi", rekao je on.

"Privreda ne može uopšte da se zaduži na bazi svoje imovine, tako da država mora hitno da interveniše, na bazi neke svoje garancije koja bi bila na nivou od milijardu do milijardu i po evra", rekao je Drakulić i dodao da bi to bio "jedini spas za privredu u 2010. godini".

Prema njegovim rečima, naplata potraživanja na domaćem tržištu kasni i daleko je duža od 90 dana, odnosno period naplate potraživanja ide i do 180 dana.

"To je velika opasnost i može da dovede celu državu u kolaps", upozorio je Drakulić.

Pošto je jedan od učesnika na Biznis forumu na Kopaoniku koji počinje sutra, Drakulić je kazao da je dobro to što će se pružiti prilika privredi da da konkretne predloge predstavnicima vlade.

"Dobro je to što će se tamo skupiti i privrednici i ekonomisti, kao i pojedini članovi vlade. Mi ćemo preneti ono što nas muči i nadamo se da će to imati nekakvih efekata. Prošle godine je bio veliki skup i preneli smo sve što smo očekivali da će se desiti i to se upravo dogodilio", naveo je Drakulić.

On je ocenio i "da optimizam koji je postojao da će se privreda oporaviti 2010. godine definitivno ne stoji "i 2010. godina biće još teža nego prethodna godina".


Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 1959 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda