Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JUGO ODMAH IDE U PENZIJU

29. 07. 2008.

JUGO ODMAH IDE U PENZIJU -

Već u narednih nekoliko meseci biće prekinuta proizvodnja „Zastavinih" modela. Prestaje i proizvodnja „zastave 10", dok se ne prodaju zalihe, a potom se vraća na trake pod nazivom „punto".

Proizvodnja „juga", „stojadina" i „floride" biće prekinuta već u narednih nekoliko meseci, a „zastave 10" odmah po potpisivanju ugovora sa „Fijatom", početkom jeseni, i biće nastavljena tek kada se prodaju primerci sa zaliha, saznaje Biznis. Proizvodnja delova za „Zastavine" modele „koral", „skala" i „florida" biće preseljena u Sombor, a u Kragujevcu će se proizvoditi samo vozila iz nove „Fijatove" game. Ovo je konačan dogovor, saznaje Biznis u „Fijatu", u kome tvrde da će predugovor sa „Zastavom" biti potpisan u petak ili u prvoj polovini sledeće nedelje.

Sagovornik Biznisa iz Torina odbacuje bilo kakvu mogućnost da sindikati, kako kaže, „bilo kakvim ucenama" utiču na dogovor koji je postignut između „Fijata" i „Zastave". On dodaje da su sindikati problem države i da „Fijat" sa tim nema ništa.

Samo sa Fijatovim znakom

- Proizvodnja „Zastavinih" vozila se gasi odmah čim ugovor bude potpisan i tu nema govora - izričit je naš sagovornik i dodaje da će, osim što „jugići" i „floride" idu u istoriju, „Fijat" do daljeg obustaviti i proizvodnju „zastave 10".

Prema njegovim rečima, proizvodnja „zastave 10" biće stopirana dok se ne prodaju trenutne zalihe, koje ima oko 1.500 na lageru. Nakon toga, krenuće se sa proizvodnjom popularnog „punta", koji će imati „Fijatov" znak i neće više nositi nikakve „Zastavine" oznake.

Naš sagovornik kaže da je obaveza „Fijata" da narednih sedam godina proizvodi delove za „Zastavina" vozila i da će to biti ispunjeno, ali da nema govora o nastavku proizvodnje „Zastavinih" automobila.

- Delovi za „jugo" i „floridu" praviće se u Somboru, u „Zastavinoj" fabrici „21. oktobar", i tamo će raditi veliki broj radnika - kaže izvor Biznisa i dodaje da su pominjanja velikog broja zaposlenih koji bi gašenjem proizvodnje „juga"ostali bez posla spekulacije sindikata, koji pokušavaju da ucenjuju Vladu Srbije.

On tvrdi da je brojka od 10.000 radnika za otpuštanje, koju ovih dana pominju neki mediji, apsolutno netačna, kao i da su svi detalji o socijalnom programu između „Fijata", „Zastave" i Ministarstva ekonomije usaglašeni, tako da je sada na ministarstvu da reši problem sa sindikatima.

Oni nisu naš problem, to stvar između njih i države - kaže naš sagovornik i dodaje da, prema saznanjima koje on ima, ministar Mlađan Dinkić takođe ne želi da odstupi „ni pedalj" od onoga što je već dogovoreno u vezi sa socijalnim programom.

Visoka delegacija „Fijata" trebalo je juče da doputuje u Beograd kako bi pripremila sve detalje za potpisivanje predugovora sa „Zastavom", koje je odloženo, kako bi svi članovi nove Vlade Srbije imali vremena da pročitaju biznis plan koji su stručnjaci iz „Fijata", u saradnji sa rukovodstvom „Zastave" i predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, izradili, rekli su nam u „Fijatu".

U „Fijatu" kažu da je, što se njih tiče, posao završen i da je problem sindikata stvar koju će rešavati država, što potvrđuje i jučerašnja izjava pomoćnika ministra ekonomije Nebojše Ćirića Tanjugu u kojoj kaže da su pregovori o bitnim elementima ugovora o zajedničkom ulaganju sa italijanskim „Fijatom" suštinski završeni.

Prema tvrdnjama menadžmenta „Fijata", sindikati kojih u „Zastavi" ima šest, pokušavaju da od ministarstva „izvuku" što veću korist za sebe, ali da to uopšte ne zabrinjava ovu italijansku kompaniju, niti, kako kažu u Torinu, može suštinski da utiče na izmenu dogovora koji je postignut dosadašnjim pregovorima.

Sindikati zabrinuti

S druge strane, predsednik Samostalnog sindikata „Zastava automobila" Zoran Mihajlović kaže da potpisivanja ugovora kasni zato što još nije dogovoreno na koju će lokaciju biti izmeštene mašine za proizvodnju „Zastavinog" programa.

Prema njegovim saznanjima, posebni timovi trenutno traže odgovarajuću lokaciju gde će smestiti fabriku za sklapanje „juga" i proizvodnju delova za preostala „Zastavina" vozila. „Jugo" bi, tvrdi Mihajlović, mogao da se proizvodi još najmanje godinu i po dana, a „Zastava" je dužna da delove za svoja vozila obezbeđuje još sedam godina.

On kaže da bi gašenjem „Zastavinog" proizvodnog programa skoro četiri hiljade radnika ostalo bez posla. Osim toga, „Zastava" ima i poslovne ugovore koje mora da ispoštuje, kao što je isporuka modela 128 u Egipat i izvoz menjača u Ukrajinu.

Sindikalci kažu da bi ugovor o zajedničkom ulaganju u tu fabriku, prema ranijem dogovoru, predstavnicima radnika trebalo da bude predstavljen sedam dana pre potpisivanja, kao i da im je iz ministarstva najavljeno da će se to desiti danas.

- Rečeno je da će predstavnici sindikata i pravnika fabrike automobila imati danas priliku da ostvare uvid u taj dokument - potvrdio je Mihajlović i dodao da on veruje da je to prvi nacrt koji će, kako je rekao, do konačne verzije pretrpeti dosta izmena.

Mihajlović je podsetio da Samostalni sindikat u ponedeljak, 4. avgusta, ima dogovoren razgovor s ministrom Mlađanom Dinkićem povodom otkupa staža onim radnicima kojima je do penzije ostalo pet godina, a takvih je oko 900, od ukupno 3.700, koliko je trenutno na platnom spisku fabrike.

Kasne zbog štrajka „Lufthanze"

Najviši predstavnici „Fijatovog" menadžmenta, među kojima i potpredsednik kompanije Alfredo Altavila, juče nisu došli u Beograd zbog štrajka „Lufthanze", rečeno nam je u torinskom predstavništvu „Fijata", i njihov dolazak se očekuje danas. Oni bi, prema saznanjima Biznisa, u Beogradu trebalo da sačekaju da se finaliziraju detalji iz ugovora koji se uglavnom odnose na tehničke stvari koje Ministarstvo ekonomije treba da obavi.

Podsećanje

Memorandum o razumevanju „Fijata" i „Zastave" potpisan je u Kragujevcu, 6. maja ove godine. Potpredsednik „Fijata" Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisali su Memorandum, kojim se pomenuta italijanska kompanija iz Torina oslobađa svih lokalnih poreza i taksi u narednih deset godina i besplatno ustupa zemljište za eventualno proširenje proizvodnje buduće mešovite firme, a Altavila je tom prilikom rekao da će se u Kragujevcu proizvoditi dva nova modela automobila, koji će se prodavati u celom svetu i da to znači da „Fijat" ima potpuno poverenje da će buduća vozila iz Kragujevca biti ista kao i sva „Fijatova" vozila koja se proizvode u celom svetu. - Računamo na vas, na radnike „Zastave" - rekao je tada Altavila.

Tekst: Tanja Jankovic

Izvor: [ www.biznisnovine.co.yu]

Čitanja: 2304 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda