Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Jure 40 na sat

16. 04. 2014.

Jure 40 na sat - Železnice Srbije će 1. juna započeti transformaciju u holding kompaniju i u početku će imati jedno kontrolno i dva zavisna preduzeća.

To će označiti početak tržišnog poslovanja srpskih železnica.

Železnice Srbije očekuju da će rebalans budžeta za ovu godinu predvideti sredstva za izmenjenu strukturu železnica, koja će imati jedno matično i dva posebna preduzeća za železničku infrastrukturu i prevoz robe i putnika.

Preduzeće za infrastrukturu će se finansirati iz budžeta, kao i putnički prevoz, dok će se robni prevoz finansirati tržišno. Na taj način će Železnice Srbije započeti poslovanje po evropskim principima organizacije železnica i u narednom periodu postepeno će biti otvoreno tržište i uvedeni strani operateri u robnom i putničkom saobraćaju.

Očekuje se da bi već u 2015. godini robni prevoz, kada bude ojačao, mogao da se izdvoji iz zajedničkog preduzeća za prevoz i bude formirano četvrto posebno preduzeće za transport robe.

Što se tiče finansiranja putničkog prevoza, planirano je da železnice uzimaju subvencije od države ili lokalnih samouprava, na osnovu obaveze javnog prevoza, samo za one linije vozova koje ne budu profitabilne. Predlog Železnica Srbije o modelu transformacije je upućen vladi, koja treba da ga usvoji. Železnice Srbije dobijaju godišnje oko 13 milijardi dinara subvencija.

U Železnicama Srbije je zaposleno oko 18.000 radnika, među kojima su i 36 direktora koji imaju prosečnu platu oko 130.000 dinara. Plate rukovodilaca se redovno, na mesečnom nivou, objavljuju na sajtu Železnica Srbije i tako je, prema januarskim podacima, plata generalnog direktora bila 159.406 dinara.

Prosečna brzina vozova u Srbiji je nešto više od 40 kilometara na čas, prosecna starost pruga 42 godine, a starost vozova 30 godina.

Srpske železnice su, na osnovu završnog izveštaja za 2013. godinu, ostvarile ukupan prihod od 25 milijardi dinara i poslovni rashod od 24,3 milijardi dinara, smanjivši tako gubitak iz prethodnog perioda za devet milijardi dinara. Železnice su zabeležile gubitak od 7,69 milijardi dinara, dok je prema završnom računu za 2012. godinu gubitak iznosio cak 16,6 milijardi dinara.

Uoliko se posmatra samo finansijski rezultat iz poslovanja, bez obračunskih kategorija kao što su troškovi amortizacije, rezervisanja, zaliha, negativnih kursnih razlika i slično, ovo preduzeće je zabeležilo dobit od čak 639,5 miliona dinara.

Gubitak po završnom računu za 2013. godinu nastao je zbog obračunskih kategorija, koje iznose ukupno cak 8,3 milijardi dinara.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1109 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda