Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JUŽNI POTOK IDE KROZ SRBIJU

11. 12. 2007.

JUŽNI POTOK IDE KROZ SRBIJU - Rusija je ponudila Srbiji međudržavni sporazum o saradnji u oblasti energetike, koji uključuje prolazak gasovoda Južni potok kroz Srbiju, izgradnju skladišta gasa i investicije u NIS, rečeno je u Vladi Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Aleksejevim, da mu je ruski diplomata uručio Nacrt sporazum dveju vlada - Ruske Federacije i Srbije o sardnji u oblasti naftne i gasne privrede.

Popović je precizirao da nacrt predstavlja produžetak Memoranduma koji je potpisan u decembru prošle godine i koji se ticao izgradnje magistralnog kraka gasovoda Južni potok kroz Srbiju.

Vitalni interes svake zemlje i njene ekonomije je da je ona energetski dugoročno bezbedna. Ovaj nacrt sporazuma koji je predložila Vlada Ruske Federacije rešava to pitanje Srbije kroz saradnju u oblasti gasne i naftne privrede, rekao je Popović.

On je dodo da postoji mogućnost da se izgradnja tranzitnog gasovoda pored Srbije, nastavi i kroz Republiku Srpsku.

Nacrt sporazuma predviđa i strateško partnerstvo u izgradnji podzemnih skladišta gasa na teritoriji Srbije, kao i strateško partnerstvo u modernizaciji Naftne industrije Srbije, objasnio je Popović. On je ocenio da će potpisivanjem tog sporazuma Srbija biti energetski lider u regionu.

Sama činjenica da bi jedan krak gasovoda išao kroz Srbiju govori da bi bili obezbeđeni veliki prihodi od tranzita, ali bi s duge strane, dugoročno energetski obezbedio Srbiju, ne samo što se tiče gasa već i električne energije, istako je Popović.

Ministar je kazao da bi tim aktom bio omogućen i dodatni razvoj industrije, kako one koja koristi gas kao energent, tako i one koja ga koristi kao sirovinu što bi pokrenulo nove investicije i otvaranje novih radnih mesta.

Popović je naveo da će u skladu sa procedurom, kao nadležni ministar, proslediti Nacrt sporazuma Vladi Srbije i predložiti da se formira radna grupa u kojoj bi bili premijer, potpredsednik vlade i resorni ministri koji su povezani sa svim pitanjima koja se odnose na sporazum.

Kada ta radna grupa sa ruskim partnerima prouči akt i ugovori konačnu verziju sporazuma, tada će biti dostavljen parlamentu Srbije na ratifikaciju, kazao je Popović. On je naveo da još ne može da se govori o detaljima realizacije sporazuma i naglasio da je nacrt 'solidna osnova da se stvari dodatno preciziraju.

Početak radova zavisiće i od projektovanja, pošto se radi o gasovodu koji ne prolazi samo kroz Srbiju. Potrebno je da kod utvrđivanja definitivne trase i druge zemlje učesnice urade ono što je neophodno, rekao je Popović.

On je dodao da će srpska strana, kada se potpiše sporazum, maksimalno brzo obezbediti sve uslove za izgradnju dela gasovoda kroz Srbiju.

Popović je izrazio očekivanje da će sporazum biti usaglašen u narednih mesec dana i dodao da će dokument, na kome će možda biti izmena tokom razgovora, kada bude dostavljen parlamentu biti dostupan sudu javnosti.

Aleksejev je ocenio da bi potpisivanje sporazuma dovelo do novih kvalitetnih odnosa Rusije i Srbije.

Prema njegovim rečima, za stabilan razvoj svake zemlje potrebna je stabilna i moćna energetika i da je realizacija sporazuma mogućnost da se Srbija energetski obezbedi.

Aleksejev je kazao da Rusija radi aktivno i sa vladom i sa predsednikom Srbije da se postignu zacrtani ciljevi i naglasio da su, prema njegovom mišljenu, prve ocene te saradnje pozitivne i ohrabrujuće.

Ruski diplomata je ocenio da je reč o veoma ozbiljnom nacrtu dokumenta koji će dodirnuti energetsku bezbednost celog regiona.

U slučaju realizacije naših planova, Srbija će preći iz statusa zemlje potrošača u tranzitnu zemlju... Osnova za odnose Rusije i Srbije je uzajamna korist. Ovo jeste primer te obostrane uzajamne koristi, rekao je Aleksejev.

Prema njegovim rečima, sve je spremno da se što pre počne sa realizacijom ovih projekata uključujući i materijalne, ekspertske mogućnosti.

Imamo na raspolaganju sve što je neophodno. Svaki najsitniji detalj svih tih projekata biće najotvorenije i najjasnije usklađen sa našim srpksim partnerima. Radi se o tri najveća zajednička projekta čija realizacija će biti predmet dogovora između nas, naglasio je Aleksejev.

Izgradnja gasovoda dovodi do sigurnosti u snabdevanju gasom

Generalni direktor Naftne industrije Srbije [NIS] Srđan Bošnjaković izjavio je da će realizacija projekta magistralnog gasovoda Južni potok, dovesti do sigurnosti u snabdevanju gasom i prosperiteta čitavog regiona.

Rusija je danas ponudila Srbiji međudržavni sporazum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa da magistralni gasovod Južni potok ide kroz Srbiju, ulaganja u modernizaciju NIS-a i izgradenju podzemnih skladišta gasa, uz mogućnost da jedan krak magistralnog gasovoda ide i kroz Republiku Srpsku.

U izjavi Radio-televiziji Srbije, Bošnjaković je istakao da će Srbija realizacijom tog projekta doći do statusa da može da ima diverzifikovane izvore energije i takav proces snabdevanja koji će dovesti do redefinisanja politike cena i boljih uslova za potrošače u Srbiji.

Generalni direktor NIS-a je ocenio da je imperativ svake zemlje, pa i Srbije, da postane tranzitna zemlja za prirodni gas i da je uspeh i države i kompanije i građana što je Srbija postala deo jednog nezaobilaznog mozaika u energetskoj slici Evrope.

Bošnjaković je naglasio da će najveći deo beneficija biti i prihodi koje će država i NIS imati kroz naplaćivanje transportne i tranzitne takse, kao i distribucija gasa na celoj teritoriji Srbije i otvaranje novih radnih mesta.

On je dodao da i dugo očekivani završetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru potpomaže priču o stabilnosti snabdevanja i obezbeđivanja potrebnih količina prirodnog gasa.

Izvor: [www.rts.co.yu]

Čitanja: 2884 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda