Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Kako ćemo živeti u 2014?

03. 01. 2014.

Kako ćemo živeti u 2014? - Sta ocekuje privredu u 2014 godini Reforme i osvajanje novih tržišta mogući su odgovori na pitanje: "Kako do boljeg života u 2014?". Velika su očekivanja od izvoza i industrijske proizvodnje ali, ne treba očekivati značajniji rast zaposlenosti.

U ovoj godini predviđeno je da će privreda nastaviti oporavak, ali po nižoj stopi od prošlogodišnjih dva i po odsto. Velika očekivanja su od izvoza i industrijske proizvodnje ali, ne treba očekivati značajniji rast zaposlenosti.

Prognoze se svode na nadu da će reforme biti sprovedene, kako bi u 2015. godini mogao da se očekuje rast koji će doneti veći broj radnih mesta.

Kada prođe novogodišnje veselje i kada postavimo naizgled jednostavno pitanje: "Kako ćemo živeti u 2014. godini?", malo ko će vam dati precizan odgovor.

"Vraćamo se na početak", konstatuje Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

"Statistički, ovo je bila jako dobra godina. Nažalost, nivo standarda je nizak i nivo privredne aktivnosti je nizak, pa se samim tim taj relativni boljitak ne vidi u masi i u proseku", objašnjava Nikolić.

Jedan od odgovora iz privrede jeste da sve zavisi od reformi. "Profesionalizacija kompletnog upravljanja države na svim nivoima je ključna promena i ključni izazov za celokupno društvo", ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

Ipak, na pitanje "hoće li 2014. biti lakša ili teža" odgovara: "Mislim da će biti izazovnija".

Drugi odgovor iz privrede na to kakva će biti 2014. jeste u stvari recept - osvajanje novih tržista.

Vlasnik kompanije "Fudlend" Vasa Lekić ne vidi u 2014. veći pomak ni u Srbiji, niti regionu.

"Mislim da treba da iskoristimo situaciju za stvaranje dobre i povoljne klime, bar u regulatornom smislu, a da sa druge strane i dalje stavljamo potencijal na nekim tržištima koja su daleko odavde. Da se što bolje pripremimo, utegnemo, optimizujemo troškove kako bismo izašli što spremniji na svetsko tržište", kaže Lekić.

I konačno, kakva će biti godina zavisiće , naravno od politike. Direktor "Reprezent sistema" Borislav Miljković kaže da cela privreda očekuje "ili - ili" situaciju.

"Ili će biti izbora sledeće godine, pa ćemo izgubiti možda celu, ali pola godine sigurno, ili će vladajuća garnitura da nas povuče najzad u te reforme", dodaje Miljković.

Iako su zbog nepredvidivosti krize brojne prognoze do sada pale u vodu iz SAD i Evrope sve su glasniji i političari i ekonomisti da će 2014. biti dobra godina.


Izvor i foto: [ rts.rs ]

Čitanja: 1330 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Sta ocekuje privredu u 2014 godini
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Sta ocekuje privredu u 2014 godini
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Sta ocekuje privredu u 2014 godini
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Sta ocekuje privredu u 2014 godini
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Sta ocekuje privredu u 2014 godini
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda