Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

KAKO DO BESPLATNIH AKCIJA

08. 12. 2007.

KAKO DO BESPLATNIH AKCIJA - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o pravu gradjana na besplatne akcije i novčanu nadoknadu u procesu privatizacije javnih preduzeća. Kako najavljuju u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kada zakon bude usvojen u Skupštini Srbije, četiri miliona gradjana dobiće besplatne akcije u vrednosti od oko četiri milijarde evra, odnosno svaki gradjanin će moći da računa na oko 1.000 evra.

Predlogom zakona odredjeno je da pravo na besplatnu podelu imaju svi gradjani koji su stekli punoletstvo zaključno sa 31. decembrom 2007. godine, a državljanstvo i prebivalište u Srbiji do 30. juna ove godine. Pravo na podelu imaće i gradjani koji imaju status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije i oni koji nisu ostvarili pravo na besplatne akcije po osnovu prethodnih propisa.

Propisano je da prava po zakonu nisu prenosiva i ne mogu biti predmet nasledjivanja, izuzev u slučaju da se preminula osoba u medjuvremenu prijavila za ostvarivanje prava.

Svi punoletni gradjani će imati pravo da učestvuju u podeli akcija šest javnih preduzeća - NIS-a, Jat ervejza, Telekoma, Aerodroma, EPS-a i Galenike - i to u jednakom broju i iznosu kod svakog JP pojedinačno.

Proceduru evidentiranja gradjana sprovodiće Agencija za privatizaciju tokom 2008. godine, a prijavljivanje će početi nakon što Agencija objavi javni poziv. Gradjani će imati rok od šest meseci da se prijave u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Urednom prijavom gradjani će steći pravo na besplatne akcije, ali ne i pravo raspolaganja akcijama. Naime, odredjeno je da pravo raspolaganja, odnosno mogućnost prodaje akcija na berzi gradjanima bude data tek nakon što prodje šest meseci od utvrdjivanja tržišne vrednosti akcija prilikom privatizacije ovih firmi.

Gradjani će biti potpuno oslobodjeni plaćanja poreza i troškova prilikom prodaje dobijenih besplatnih akcija na berzi u slučaju da se realizuje do 31. decembra 2011. godine. Tako sve troškove - porez na prenos apsolutnih prava i na kapitalnu dobit, naknadu Centralnog registra, naknadu berze, troškove provizije brokera - snosi država koja će sprovesti i postupak javne nabavke izbora brokersko-dilerskih društava i ovlašćenih banaka koji će da zastupaju gradjane prilikom prodaje na berzi.

Osim dobijanja besplatnih akcija zakonom je utvrdjeno da stanovnici Srbije dobiju i novčanu nadoknadu prodajom paketa akcija i udela 68 preduzeća koja se nalaze u Privatizacionom registru. Reč je o neprodatim paketima firmi, koje su se prodale na tenderu - poput DIN-a, DIV-a, Merime, Jelen Dola, cementara, šećerana...koji su nakon prodaje tih firmi deponovani u Privatizacioni registar.

Akcije će prodavati Akcijski fond, a propisano je da cena ne može da bude manja od cene po akciji koju je kupac platio u postupku privatizacije tih preduzeća. U ministarstvu ekonomije procenjuju da je ukupna vrednost tih akcija izmedju 220 i 250 miliona evra.

Akcijski fond će biti u obavezi da akcije proda do 31. decembra 2008. godine, a način isplate novca utvrdiće vlada donošenjem posebnog akta.

Izvor: [www.rts.co.yu]

Čitanja: 2599 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda