[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='52.14.183.150' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('52.14.183.150','1714051357','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

KOKA KOLA ŽELI DA KUPI KNJAZ

23. 01. 2008.

KOKA KOLA ŽELI DA KUPI KNJAZ - „Knjaz Miloš“ je već u fazi prodaje, odnosno preprodaje. Realno, kompanija će biti prodata početkom 2009. godine, ali mnogi kupci su već dolazili. Velike multinacionalne kompanije su bile ovde i pokazuju stvarni interes: „Koka-Kola“, „Danone“, „Pepsi“, kaže za „Blic“ Slaven Živić, odskora generalni direktor firme iz Aranđelovca.

Logično, investicioni fondovi svoju svrhu vide u zaradi, odnosno kupovini kompanije u koju ulažu, koju dovode do fit tržišne forme, a onda je prodaju. Isti princip važi i za sadašnjeg vlasnika, fond „Salford“, pa je pitanje cene „Knjaza Miloša“ bilo nezaobilazno.

- Posle investiranja i restrukturiranja napravljena je moderna kompanija čija je vrednost višestruko uvećana. Novi vlasnik platiće, uveren sam, više od sto miliona evra, a, koliko više, ne mogu baš precizno da kažem. Inače, postojalo je verovanje da je „Knjaz“ preplaćen kada je privatizovan. Prošle godine se sve prelomilo nabolje, sadašnji vlasnik neće proći loše i „Salford“ će sigurno dobro zaraditi - kaže generalni direktor Živić.

Šta će kupac da plati: brend, tržište, tehnologiju ili sve skupa?

- Novi vlasnik „Knjaza“ kupuje ceo paket. Mi vredimo onoliko koliko je neko spreman da plati. Znaće oni to da izračunaju i znaće da je to iznad 100 miliona evra.

Šta je „Knjaz Miloš“ danas?

- Posle dve godine rada sa gubitkom prošla 2007. je bila pozitivna finansijski. To je bila i najuspešnija godina u celoj istoriji „Knjaza“, kako po produkciji tako i vrednosno. Recimo, neto prihod je bio šest i po milijardi dinara... Kada je „Salford“ 2005. godine preuzeo vlasništvo nad „Knjazom“, bilo je 1.800 radnika, a danas je 900 zaposlenih jer je racionalizacija i optimizacija poslovanja dala razultate. Prosečna bruto plata sada iznosi oko 800 evra, što je za opštinu gde radimo zavidan nivo, a uostalom to je iznad i republičkog proseka. Mi držimo 33 odsto tržišta po količini realizovane robe, a vrednosno smo apsolutni lideri na tržištu vode u Srbiji.

Kakva je konkurencija, šta je sa inostranim trištem?

- Imamo nekoliko jačih konkurenata, na tržište ulaze i Slovenci, ali njihova voda nije jeftina, naprotiv. Ipak, za sada smo najjači. Izvozimo u sve zemlje u našem okruženju i to sasvim dobro. Naši planovi su da na ozbiljnom evropskom tržistu trčimo trku prodaje sa najvećim brendovima u oblasti proizvodnje vode i da budemo regionalni lider. Moramo se samo prilagoditi drugačijim navikama pijenja vode. Na primer, naša mineralna voda za njih je isuviše jako gazirana. Ali zato je naša negazirana voda, da tako kažem, savršeno oružje za osvajanje evropskog tržišta. Isto važi za takozvane energetske napitke koje mi proizvodimo.

Znate li vi kao generalni direktor ko je ili ko su pravi vlasnici koji će profitirati?

- Ja znam samo prvog čoveka fonda, gospodina Judžina, za mene je on vlasnik. Druge stvarne, prave vlasnike fonda osim njega ne znam. Mislim da ljudi iz menadžmenta to ne znaju, a da gospodin Judžin, verujemo, zna ko su ti ljudi.

Čitanja: 2196

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda