[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.144.251.72' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.144.251.72','1713296385','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

KORAK DO AKCIJA

24. 01. 2008.

KORAK DO AKCIJA - U petak će biti objavljen javni poziv građanima za upis besplatnih akcija, u kome će biti precizirani svi detalji: ko ima pravo na ove akcije, kao i gde i kako se za njih prijavljuje. Upis će trajati od ponedeljka, 28. januara, zaključno sa 31. julom.

Pre nego što se uputite na šaltere pošta, gde će se obavljati ova prijava, proverite podatke iz sopstvenih ličnih karti. Na ovo je upozorio Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, ističući da će Agencija za privatizaciju isključivo na adresu iz lične karte građanima slati potvrde da su stekli pravo na besplatne akcije.

Ministar Dinkić je, sa saradnicima, u sredu na konferenciji za novinare odgovarao i na mnogobrojna pitanja u vezi sa detaljima predstojećeg posla.

* KO SVE IMA PRAVO NA BESPLATNE AKCIJE?

- Uslovi su da su građani bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, da su državljani Srbije na dan 3. januara 2008. godine, kao i da su na dan 30. juna prošle godine imali prebivalište na teritoriji Srbije. Moraju da budu upisani u birački spisak. Uslov je i da u dosadašnjem procesu privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije.

* GDE SE PRIJAVLJUJE I ŠTA JE POTREBNO OD DOKUMENATA ZA UPIS?

- Građanin treba da dođe lično na jedan od 3.500 šaltera Pošte Srbije, i da sa sobom ponese samo ličnu kartu i broj svog dinarskog računa u banci. Ukoliko nema otvoren račun, službenik Pošte će mu na licu mesta otvoriti račun.

* KAKO SE PRIJAVLJUJE?

- Službenik Pošte popunjava formular u dva primerka na osnovu podataka iz lične karte i kartice banke. Građanin proverava popunjeni formular i potpisuje ga. Jedan primerak ostaje Pošti, a drugi primerak građanin uzima za sebe kao dokaz. Građanin potpisuje prijavu i potvrđuje, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su podaci u prijavi tačni. Agencija za privatizaciju proverava tačnost podataka. I ukoliko je potrebno dopuniti podatke o tome pismeno obaveštava građanina na adresu iz lične karte. Najkasnije do kraja ove godine građani će dobiti potvrde, takođe na kućne adrese, da su stekli pravo na besplatne akcije.

* ŠTA SE DEŠAVA SA GRAÐANIMA KOJI SU U POSTUPKU DOBIJANJA DRŽAVLJANSTVA?

- Kada se prijave za besplatne akcije, potpisaće da su državljani Srbije. To se naknadno proverava sa MUP, odakle dobijamo potvrdu da li jeste ili nije državljanin.

* KAKO ĆE SE PRIJAVLJIVATI BOLESNE I NEPOKRETNE OSOBE, KAO I ZATVORENICI NA ODSLUŽENJU KAZNE?

- Građani koji su nepokretni mogu da se prijave na besplatni broj Info centra posle čega će ih posetiti Komisija koja će obaviti prijavu za akcije. Takođe, utvrdiće se i tačno određeni dani kada će komisija izvršiti prijavu građana u zatvorima, koji imaju pravo na besplatne akcije.

* ŠTA JE SA BOLESNIM OSOBAMA KOJIMA JE ODUZETA POSLOVNA SPOSOBNOST, PA SU ZATO I IZBRISANA SA BIRAČKOG SPISKA?

- Nažalost, to je veoma važno pitanje, koje se postavilo tek po donošenju zakona. Mora da bude ispunjeno svih pet zakonskih uslova za sticanje prava na besplatne akcije. Proverićemo da li postoji zakonska mogućnost da se i takve osobe upišu u birački spisak.

* GDE SE ZA AKCIJE PRIJAVLJUJU BIVŠI I SADAŠNJI RADNICI ŠEST JAVNIH PREDUZEĆA?

- Oni svoje pravo stiču po drugom osnovu i pripadaju im akcije u vrednosti od po 200 evra po godini staža, obračunatih po procenjenoj tržišnoj vrednosti preduzeća pre privatizacije. Oni se prijavljuju u 25 filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, u periodu od 14 do 19 časova. U Beogradu će se ove prijave obavljati u filijalama na Gundulićevom vencu i odseku Zvezdara, kao i u zgradi SIV 1 od 9 do 15 časova. Biće otvorena i filijala u Kosovskoj Mitrovici.

* AKO SU ZAPOSLENI U OVIH ŠEST JAVNIH PREDUZEĆA ISKORISTILI DEO STAŽA ZA AKCIJE, IMAJU PRAVO NA JOŠ AKCIJA?

- Oni koji su iskoristili deo staža, imaju pravo da za razliku staža ostvarenog u ovim preduzećima upišu akcije.

DOKUMENTACIJA

SADAŠNJI i bivši zaposleni u ovih šest javnih preduzeća prilikom prijave moraće da ponesu ličnu kartu, fotokopiju lične karte, uverenje o državljanstvu (ne starije od šest meseci), overenu fotokopiju radne knjižice (zaposleni u preduzeću, penzioneri u Fondu PIO), kao i potvrdu o godinama radnog staža na posebnom obrascu koji je već dostavljen preduzećima i Fondu. Zahteva se i potvrda o prebivalištu, a za izbegla i raseljena lica sa KiM, još i izbeglički karton, pošto u ličnoj karti nemaju adresu.

SVIMA JEDNAKO

GRAÐANI Srbije imaju pravo na besplatne akcije u državnim sistemima: „NIS“, „Jat“, „Telekom“, „EPS“, „Galenika“ i Aerodrom "Nikola Tesla", zatim na novčanu naknadu od do sada privatizovanih društvenih preduzeća, kao i na besplatne akcije državnih sistema koji tek treba da se privatizuju.

Svi dobijaju jednak broj akcija svakog preduzeća i jednaku novčanu naknadu.

TELEFON

PITANjA o besplatnim akcijama na koja će odgovarati nadležni iz Ministarstva ekonomije čitaoci "Novosti" mogu da postave pozivom na broj telefona 011-30-28-201, ili putem elektronske pošte na adresu ekonomska@novosti.co.yu

INFO CENTAR

GRAÐANI će odgovore na pitanja moći da dobiju preko besplatnog broja Info centra 0800-100-300.

SADAŠNJI i bivši radnici šest javnih preduzeća koja se privatizuju moći će da pozovu, takođe besplatnu liniju: 0800-100-400.

Izvor: [http://www.novosti.co.yu/]

Čitanja: 5576 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda