Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MALINE NA VISOKOJ CENI

23. 03. 2008.

MALINE NA VISOKOJ CENI - Malina, jedan od najvažnijih srpskih izvoznih proizvoda, prema svim procenama i očekivanjima, ove godine dostićiće rekordnu cenu.

Kupci već obilaze zasade maline u selima oko Arilja, Užica, Ivanjice i Bajine Bašte, nudeći proizvođačima od 150 do 200 dinara za kilogram prvoklasnog "rolenda", a da malina ni procvetala nije.

Hladnjačari će kasnije, najavljuju u poverenju, strancima jagodičasto voće prodati za 3,3 evra po kilogramu, prenose "Večernje novosti".

Do berbe je ostao još koji mesec, a "crveno zlato", verovatno, će dostići najvišu otkupnu cenu u svojoj istoriji.

"Malinarska groznica trese Srbiju, a za sada nezadovoljnih nema. Pomalo gunđaju samo oni koji su pre dve, tri godine posekli zasade, zbog tadašnje niske cene.U svetu neće biti dovoljno rezervi maline, ove i sledeće godine. Shvatio je konačno i srpski seljak da cene ne određuju ni Vlada Srbije, ni predsednici opština, već tržište", kaže Milomir Stojić, svetski rekorder po prinosu maline.

Ispred novog "pentijuma" u dnevnoj sobi svoje kuće u Mirosaljcima kod Arilja, Milomir prati vremensku prognozu i dešavanja kod konkurencije, u Poljskoj, Čileu, Kini...

"Malina ima lepo ime, ali je trnovita. Uvek preti grad, šta ako bude previše kiše ili suše, ako padne sneg i obori zasade", dodaje proizvođač, očekujući od 20 do 30 tona roda po hektaru.

Prošla godina nije bila dobra za Poljake, jer je suša uništila prinose, a Evropska unija tražila je da se sezoncima plati najmanje 7,4 evra za jedan čas rada.

Tada je svanulo Srbiji, za divno čudo. Svetu je zafalilo 60.000 tona maline, srpske i sve je prodato po pristojnoj ceni.

"Ove godine, cena je još bolja. Najveća u istoriji, ali ako mene pitate, opet minimalna. Ceo se svet vraća na njive, u budućnosti će sve što izađe iz zdravih i čistih zasada vredeti mnogo", rekao je predsednik opštine Arilje Zoran Mićović.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3920 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda