Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MANJAK BUDŽETA 55 MILIJARDI DINARA

23. 09. 2008.

MANJAK BUDŽETA 55 MILIJARDI DINARA - Vlada Srbije će do 5. oktobra usvojiti rebalans budžeta za 2007. godinu, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ona je rekla da će manjak u budžetu od oko 55 milijardi dinara biti pokriven iz tekućih prihoda i preraspodelom rashoda. "Tih 55 milijardi dinara može biti pokriveno realnim novcem. Više od toga ne može", naglasila je Dragutinovićeva.

Ministarka je precizirala da su dodatni rashodi neophodni zbog izdataka za formiranje zajedničkog preduzeća države Srbije sa italijanskim Fijatom, za finansiranje izgradnje Koridora 10 i zbog povećanja oktobarskih penzija za deset odsto koje će biti isplaćeno sa novembarskim čekom.

Dragutinovićeva je podsetila da su ta tri projekta ključni prioriteti Vlade u 2008. godini i ukazala da je Vlada potcenila obim prihoda budžeta za ovu godinu, jer će oni biti veći za 10 do 12 milijardi dinara od planiranog, "a ostali prihodi mogu biti rezultat samo preraspodele budžeta".

Ona je kazala da je htela da izbegne preraspodelu, ali nova vlada ima nove prioritete, zbog čega je rebalans neophodan i navela da su ministarstva zatražila dodatnih deset milijardi dinara za izdatke, a predložene uštede ministarstvava iznose ukupno oko 350 miliona dinara, tako da je neophodna preraspodela državne kase.

Dragutinovićeva je kazala da u Vladi Srbije još nema konsenzusa da li je našoj zemlji potreban novi aranžman sa MMF-om. Jedan od osnovnih zahteva te međunarodne finansijske institucije je bio da se smanji i kontroliše prevelika javna potrošnja, koja trenutno iznosi oko 44 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2690 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda