Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MANJI POREZ NA PLATE

12. 07. 2008.

MANJI POREZ NA PLATE - Od jeseni, porez na plate trebalo bi da bude manji za dva procenta. To je drugo smanjenje poreskog opterećenja za godinu i po dana koje su pozdravili i sinidikati i poslodavci. Iz ministarstva finansija poručuju da, ukoliko Vlada želi da smanji porez, mora da smanji i potrošnju iz državne kase. RTS je istraživao kakve efekte će imati najavljeno smanjenje poreza sa 12 na 10 procenata.

Vest, da bi poslodavci ubuduće mogli da izdvajaju manje novca za porez, pojedini radnici su dočekali sa komentarom da, u kakvim uslovima rade, trebalo bi da imaju duplo veće plate i nadaju se da će bar zbog manjih poreza gazde povećati zarade.

U sindikatu Nezavisnost očekuju drugačiji scenario.

"Smanjanje poreza, verovatno se neće odraziti na povećanje plata, pogotovo ako bude kompenzacija kroz kolektivni ugovor u vezi sa regresom i toplim obrokom", kaže za RTS Zoran Stoijljković, potpredsednik sindikata Nezavisnost.

Stoijljković kaže da nema te vrste automatizma i da će samo smanjenje davanja poreza uticati na otvaranje novih radnih mesta.

I poslodavci pozdravljaju to što bi ubuduće državi mogli da plaćaju manji porez, i kažu da u najvećem broju slučajeva to ne znači da će zaposliti nove radnike, već da će razlika novca otići u investicije.

Stevan Avramović, predsednik Unije poslodavaca kaže da čim su manje obaveze za plate i poreze, više je novca za investicije.

Iako se načelno slažu sa smanjenjem poreza, u ministarstvu finansija navode da to znači manjak u budžetu od 25 milijardi dinara, i da će to biti moguće samo ako država smanji potrošnju.

Kako kažu, o tome bi trebalo da se odluči na jesen kroz rebalans budžeta, ali upozoravaju da prošlogodišnje smanjenje poreza nije dalo očekivane rezultate.

Janko Guzijan, državni sekretar Ministarstva finansija kaže da je prošle godine bilo najavljeno dodatno zapošljavanje, legalizacija rada na crno, ali da se to ne vidi kroz podatke.

"Najavljeno je da će biti povećana konkurentnost privrede, a videli smo da su sve uštede od smanjenja poreza otišle na povećanje plata", kaže Guzijan.

Manji porez na plate najavio je potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, kao podsticaj privredi ali i radi privlačenja novih investicija.

Iako je već postojeća stopa od 12 odsto niža nego u svim zemljama u okruženju, stručnajci upozoravaju da ta prednost nije dovoljna da neko otvori novo radno mesto.

Glavni urednik izdanja Ekonomista, Mića Ćulibrk kaže da je potrebno da se olakša registracija, kupovina zemljišta, i da se izađe u susret investitorima.

Istovremeno, najavljeno je da će oni koji mesečno zarađuju nekoliko prosečnih plata ubuduće plaćati i veći porez na godišnji dohodak.

Oko 18 hiljada građana prijavilo je da su prošle godine zaradili više od 17 hiljada evra.

Umesto 10 odsto, ubuduće bi trebalo da plate porez od 20 do 40 procenata.

Izvor: [www.rts.rs]
Čitanja: 3207 | Komentara: 1 | Dodaj komentar

ZELJKO STOJANOVIÆ, 05. 08. 2008.:
Radnicima neæe biti bolje.Ovi privatnici(Srpski)su najbezobrazniji,mi njih uopšte interesujemo.

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda