Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MESO POSKUPLJUJE

11. 05. 2008.

MESO POSKUPLJUJE - Sveže meso i proizvodi pojedinih prerađivača, već od ponedeljka biće skuplji u maloprodaji za 10 do 15 odsto.

Kao razlog za poskupljenje među prerađivačima navodi se smanjenje stočnog fonda i naglo povećanja cene žive stoke. Ovo poskupljenje međutim, Ministarstvo poljoprivrede smatra neopravdanim jer je meso, kako kažu, u radnjama već skupo.

Uzgajivači svinja povećali su cenu žive vage na 120 dinara po kilogramu, a kao razloge za poskupljenje navode visoke cene stočne hrane i nisku otkupnu cenu stoke. Zbog skupog odgoja mnogi su odustali od gajenja svinja, pa je stočni fond smanjen na 2 miliona, u odnosu 3,5 miliona svinja u prošloj godini. Sve ovo razlog je zbog kog prerađivači žele da poskupe svoje prozvode.

Ferenc Major, predsednik Saveza Udruženja uzgajivača svinja, kaže da je teško oceniti koliko poskupljenje zaista može biti i napominje da će neki prerađivači, verovatno pokušati da uvezu jeftiniju stoku.

"Mi imamo manje sirovina, manje su ponudene količine i na taj način prerađivači će pokušati da gubitke nadoknade nižim povećanjem. Za kasnije je teško reći jer zavisi od toga da li će biti uvoza, ili kakvo će se meso naći na stranom tržištu. Dakle od toga ce zavisiti buduće poskupljenje", objašnjava Major.

U ministarstvu poljoprivrede, međutim smatraju da je poskupljenje neopravdano. Portparol tog Ministarstva kaže da su cene mesa u maloprodaji već visoke.

"Iako je bila velika suša prošle godine koja je uslovila povećanje cena stočne hrane, cena žive stoke nije rasla, dok je cena mesa u maloprodaji nekoliko puta povećavana. Stoga mislim da je najavljeno poskupljenje nerealno", navodi Katić.

Većina prerađivaća svinjskog mesa koje je B92 pokušao danas da kontaktira odbili su da daju komentar na najavljeno poskupljenje.Čak ni na Sajmu poljoprivrede, nisu želeli da govore o novim cenama. Jedino smo od kompanije "Juhor" dobili obećanje da njihovi proizvodi neće poskupeti.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2371 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda