Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

MICROSOFT NUDI 44,6 MILIJARDI DOLARA ZA JAHU

01. 02. 2008.

MICROSOFT NUDI 44,6 MILIJARDI DOLARA ZA JAHU - Komentatori poslovnih dnevnika i biznis rubrika još nisu ispucali svu municiju analizirajući „nepristojan” profit Šela za 2007 – 27,6 milijardi dolara, najveći u korporativnoj istoriji Britanije, a već moraju da oštre pera zbog još jedne takođe „opscene” brojke: 44,6 milijardi dolara, koliko je Microsoft juče ponudio za internet portal Jahu.

Ako do transakcije dođe, to će biti najveća akvizicija u tehnološkom sektoru, premda je bilo i većih spajanja, ali između medija i telekomunikacija. U 2000. godini britanski Vodafon platio je 175 milijardi za nemačkog mobilnog operatera Manesman, dok je godinu dana kasnije Tajm Vorner odbrojao 124 milijarde za AOL (Amerika onlajn), kako bi stvorio najveću internet i medijsku kompaniju – u čemu nije baš uspeo.

Kao i letošnja ponuda Ruperta Mardoka za Dau Džons, odnosno „Volstrit džornal”, kada je mamac bila premija od 65 odsto od cene akcija na berzi u tom momentu, tako je i Microsoftova ponuda akcionarima Jahua „nenaručena” i zašećerena premijom, u ovom slučaju od 62 odsto. Svaku deonicu je, naime, spreman da plati 31 dolar. U četvrtak, akcije Jahua na Volstritu vredele su samo 19,18 dolara.

Motiv za ovaj potez objašnjen je u podužem pismu Stiva Balmera, glavnog izvršnog direktora Microsofta, koji je bordu Jahua predočio uverenje da će „udruženi obezbediti superiornu vrednost akcionarima i ponuditi uzbudljiviji paket rešenja za korisnike, izdavače i oglašivače i biti bolje pozicionirani za utakmicu na tržištu onlajn usluga”.

U prevodu, ovo znači da se Microsoft, najveći svetski proizvođač softvera, priprema za direktan okršaj sa glavnim konkurentom u internet biznisu – kompanijom Gugl.

Jahu, internet portal („vrata” za kompjutersku mrežu kroz koja se stiže do različitih onlajn usluga, od pretraživanja interneta, preko različitih informacija, do servisa elektronske pošte) teško da će biti u prilici da odbije ovu ponudu, budući da ni ove godine neće ostvariti poslovne planove, ni kad je reč o prihodu i profitu. Njegove akcije su prošle godine izgubile 18 odsto vrednosti. Profit je pao za 23 odsto, a koliko prošlog utorka objavljeno je da će zbog kresanja troškova otkaz dobiti hiljadu zaposlenih.

Jahu su 1995. osnovala dva apsolventa Stanford univerziteta, da bi kompaniju izneli na berzu samo godinu dana kasnije. Tri godine kasnije, svaki od njih je bio „težak” po četiri milijarde dolara, ali je kriza došla već 2000, kada je tržišna vrednost korporacije skresana za 86 odsto.

Tokom 2006. kompanija je reorganizovana s ciljem da se poslovna sreća preokrene, ali rezultati su izostali, pre svega zbog „novog šerifa u gradu” – Gugla, koji je osnovan 1997, takođe kao projekat dva studenta sa Stanforda, Lari Pejdža i Sergeja Brina.

Gugl danas drži 77 odsto tržišta internet pretraživača. Jahu ima samo 16 odsto, dok Microsoft, kao treći, drži samo 3,3 procenta.

Gugl je ponudio najefikasniji algoritam za brzo pronalaženje željenih informacija u gotovo beskrajnom rudniku interneta, što je za korisnike besplatno, ali prihode obezbeđuju oglašivači. Kad god nešto pretražujete na Internetu posredstvom Gugla, uz rezultate se pojavljuju i diskretni „kontekstualni” oglasi – oni koji su u vezi s predmetom vašeg interesovanja. Od toga, Gugl je u 2007. svoje kofere napunio s više od 14 milijardi dolara, uz profit od 4,2 milijarde. U ovom momentu, njegove snage su usredsređene na osvajanje tržišta pretraživača na mobilnim telefonima, segmentu koji ima najveće potencijale rasta.

U ovu svrhu Gugl je u poslednjem kvartalu 2007. primio 1.000 novih softverskih inženjera, čime je ukupan broj stalno zaposlenih povećao na 16.805.

Microsoft (79.000 zaposlenih u 102 zemlje, uključujući i Srbiju, prošlogodišnji prihod 51 milijarda dolara) pak s razlogom procenjuje da njegovi glavni proizvodi, softver „u kutijama”, poput „vindovsa” i „ofisa” imaju samo ograničenu budućnost – konkurencija preko efikasnijih internet veza. Saradnja sa Jahuom – čiji portal posećuje oko 500 miliona korisnika mesečno – zato je šansa da se prestroji i pokuša da se suprotstavi Guglu.

Ponuđena cena (oko pet milijardi veća od BNP-a Srbije) izazvala je oprečna reagovanja. Po jednima, ona je dobro odmerena, jer su akcije Jahua koliko jesenas (u oktobru) vredele 34,08 dolara. Po drugima, ponuđeno je previše za jedan sistem koji je u krizi.

Iako se u Balmerovom pismu navodi kako se računa na instant uštedu u troškovima od milijardu dolara, kao i na povećanje efikasnosti, više inovacija kroz objedinjavanje istraživačkih kapaciteta – mnogi ukazuju i na ozbiljne probleme koje mogu da donesu različite korporativne kulture i mnogi poslovi koji im se preklapaju.

Microsoft ima u vidu procenu da će tržište internet oglasa, koje je prošle godine iznosilo oko 40 milijardi dolara, do 2010. biti udvostručeno. Korporacija iz Redmonda, koju uskoro i zvanično napušta njen osnivač Bil Gejts, lane je već kupila nekoliko manjih firmi koje se bave internet pretraživanjem i oglašavanjem, kao što su Dabl klik i Akvantiv, za koje je plaćeno ukupno oko devet milijardi.

Ako upravni odbor Jahua ne odoli ovoj ponudi, spajanje bi bilo realizovano negde u drugoj polovini ove godine, pošto se dobiju sve saglasnosti regulatornih tela za sprečavanje monopola, s kojima Microsoft inače ima problema, pogotovo u Evropi.

-----------------------------------------------------------

„Gugl” ostvario rast prometa od 56 odsto

Vašington - Američki internet pretraživač „Gugl” ostvario je u 2007. godini rast prometa od 56 odsto u odnosu na 2006, na 16,6 milijardi dolara.

Najveći svetski internet pretraživač je u četvrtom tromesečju 2007. zabeležio promet od 4,83 milijarde dolara, što predstavlja rast od 51 odsto u odnosu na isto tromesečje 2006. godine.

Neto profit je u 2007. godini povećan za gotovo 37 odsto u odnosu na 2006, na 4,2 milijarde dolara.

U četvrtom tromesečju 2007. godine neto profit je dostigao 1,21 milijardu dolara, što predstavlja rast od 17 odsto u odnosu na isto tromesečje 2006.

Uprkos ovim solidnim rezultatima, „Gugl” nije zadovoljio Volstrit, tako da su po njihovom objavljivanju njegove akcije pale za više od sedam odsto, na 527,40 dolara.

Izvor: [www.politika.co.yu]

Čitanja: 2055 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda