Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Mnogi žele subvencionisani kredit

22. 10. 2013.

Mnogi žele subvencionisani kredit - Kupovina stana na kredit Kod nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita ove godine zabeleženo veće interesovanje za subvencionisane pozajmice, pišu Novosti.

Bez obzira na besparicu, potražnja za stambenim subvencionisanim zajmovima, ne jenjava. Ove godine je kod Nacionalne koroporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) zebeležen čak i blagi rast interesovanja za pozajmice uz pomoć države, u odnosu na prošlu godinu.

Za potrebe subvencionisanja stambenih kredita, koji su i najpovoljniji, iz budžeta Srbije ove godine izdvojena je milijarda dinara.

Sa tim novcem planirano je da se odobri oko 1.700 subvencionisanih stambenih kredita.

Do sada, Nacionalna korporacija je odobrila 1.400 subvencionisanih kredita.

"Prosečan iznos za subvencionisane stambene pozajmice je 42.000 evra, odnosno 33.000 evra za komercijane kredite. Kada je o interesovanju za kredite osigurane kod Nacionalne korporacije reč, uočavamo blagi rast u odnosu na isti period prošle godine", ističu u ovoj korporaciji.

Nezahvalno je, kažu u NKOSK-u, procenjivati koliko će se još tačno kredita realizovati, ali prema gruboj proceni, sa preostalim sredstvima moglo bi se odobriti još oko 300 kredita.

"Na osnovu dosadašnjeg iskustva i trenutne dinamike pristizanja zahteva, procenjujemo da će preostala sredstva biti dovoljna da se omogući subvencionisanje stambenih kredita skoro do kraja 2013. godine", naglašavaju u NKOSK-u.

U Korporaciji ističu da su korisnici stambenih kredita u Srbiji generalno uredni u otplati svojih kredita.

"Ne možemo reći da trend rasta kredita sa problemom u otplati ne postoji, ali u ovakvom ekonomskom trenutku i dalje je pristojno mali. U tekućoj 2013. godini Korporacija je otpočela plaćanja za oko 100 dospelih kredita, ukupno učešće dospelih je svega oko 0,72 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita od oko 74.000", navode u NKOSK-u.

Trenutno, procentualno učešće problematičnih kredita u ukupnom broju i nije tako alarmantan.

U Korporaciji, kako sami tvrde, spremni su i za situacije sa većim brojem problematičnih kredita i reagovaće prema već predviđenim rešenjima.

Ranijih godina država je sa više novca subvencionisala stambene kredite, ali je zbog krize dotacija smanjena. Država planira da i u narednoj godini subvencioniše stambene kredite, bez obzira na mere štednje.

Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 1675 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Kupovina stana na kredit
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Kupovina stana na kredit
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Kupovina stana na kredit
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Kupovina stana na kredit
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Kupovina stana na kredit
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda