Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

UDEO DELTE U BEOGRADU 63%

13. 12. 2007.

UDEO DELTE U BEOGRADU 63% - Predsednica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović izjavila je da je svetska i evropska praksa da se prilikom određivanja udela na tržištu trgovinskih lanaca u obzir uzimaju samo objekti koji se bave "nespecijalizovanom trgovinom na malo", pretežno hranom, duvanom i pićem.

"Delti je očigledno problem način na koji se određuje relevatno tržište i ta kompanija bi da uključi i specijalizovane prodavnice, na primer pekare, kao i male objekte, površine ispod 50 metara kvadratnih", istakla je ona.

U rešenju Komisije kojim se po drugi put zabranjuje pripajanje C marketa Deltinom trgovinskom lancu navodi se da Delta maksi, zajedno sa C marketom i Pekabetom, u 2006. zauzima 63,4 odsto relevantnog tržišta u Beogradu prema ukupnom godišnjem prihodu od 362,3 miliona evra.

Prema podacima Komisije, Delta maksi, C market i Pekabeta su u 2006. godini imali ukupno 284 maloprodajna objekta, čime su zauzimali 69,4 odsto beogradskog tržišta, odnosno 87.090 kvadratnih metara prodajnog prostora, što je udeo od 69 odsto.

Tržišni udeli su mereni na osnovu konkurencije na relevantnom tržištu gde su Delta maksiju u 2006. godini bili konkurenti Merkator S, Rodić M, Veropulos, Si market, Jabuka, Idea i Višnjica.

Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije sa obrazloženjem zašto se odbija pripajanje C marketa Delti objavljeno je na sajtu Komisije. Komisija je udele na tržištu odredila na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, podataka o poslovanju koje su dostavile konkurentske kompanije i istraživanja tržišta.

Kompanija Delta maksi je u ponedeljak 10. decembra objavila da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o ukupnoj maloprodaji hrane, pića i cigareta u 2006. godini u Beogradu zauzima 34,7 odsto tržišta u Beogradu zajedno sa C marketom i Pekabetom.

Delta maksi je u 2005. godini, pre nego što su uključeni rezultati poslovanja C marketa, zauzimao 19,7 odsto tržišta, hrane, pića i cigareta u Beogradu, ali se svi podaci odnose na ukupno, a ne relevantno tržište.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 1724

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda