Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Zemun - Borča

21. 01. 2014.

Zemun -  Borča - most Zemun Borca spojen danas Najteži deo posla je urađen, a preostale su još finese, pa nema sumnje da će u oktobru most Zemun-Borča, po završetku pristupnih saobraćajnica, moći da primi i prva vozila.

Da ne bude zabune, ako bi neko slučajno već danas pokušao da ga prepešači, to ne bi mogao ni zbog revnosnih čuvara gradilišta sa obe strane reke, tako i zbog žica, cevi, blokova i sličnog građevinskog materijala.

Reporteri “Blica” juče oko 14 sati zatekli su tek nekoliko kineskih radnika na mostu. Izgledali su kao da nadgledaju do sada urađeno ili se pripremaju za sledeći poduhvat. Stanari zemunske obale Dunava šale se da ni u prethodne dve godine nisu baš često viđali radnike na ovom gradilištu, da bi samo pre neki dan ugledali spojeni most. Međutim, činjenica je da se neumorno radilo.

Pre nego što se počelo sa spajanjem obala, graditelji su pobili 26 šipova na dubinama ispod dna Dunava. Pomoćni most sa borčanske strane, dug 781 metar, gradio se pobijanjem čeličnih cevi na koje je postavljena metalna konstrukcija široka sedam metara, a sa zemunske strane pomoćni most dug 190 metara građen je sa reke, pomoću barži.

Prvi doživljaj spojenog mosta je mnogo slikovitiji sa reke, za šta dugujemo zahvalnost rečnoj policiji koja je povezla naše reportere. Most dug 1.507 metara izgleda kraći sa vode, pa se stiče utisak da na njemu vozači neće stići ni da ubace u treću brzinu, a već će preći reku. Takva ušteda goriva i vremena nije uopšte beznačajna.

- Živim u Altini, a često putujem kod rođaka u Zrenjanin. Preko ovog mosta autom će mi biti potrebno samo 60 kilometara do njih, a sada vozim punih 100 kilometara i to što je najgore kroz centar grada - objašnjava Miloje Zorić koji se biciklom dovezao na zemunsku obalu da bi se uverio kako teku radovi na ovom gradilištu.

Ponosni na urađeno

Kineski graditelji ponosni su i zadovoljni što je glavnina posla urađena. Da bi sve stigli na vreme, njih 250 je po dolasku napravilo malo naselje na oko 4.000 kvadrata kod mosta sa sedam zgrada gde žive, tu su i kancelarije, kuhinja i kantina, prostorije za odmor i rekreaciju, košarkaški teren... Na mostu su, kažu čuvari gradilišta, radili i po snegu i po najvećoj žegi. Jedan radnik je, nažalost, poginuo 31. marta 2013. kada je na njega pala čelična cev, a drugi je zbog povreda morao u Urgentni centar kada su se đaci jedne zemunske srednje škole “zabavljali” na odmoru gađajući kamenicama radnike na gradilištu.


Izvor i foto: [ blic.rs ]

Čitanja: 1680 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - most Zemun Borca spojen danas
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - most Zemun Borca spojen danas
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - most Zemun Borca spojen danas
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - most Zemun Borca spojen danas
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - most Zemun Borca spojen danas
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda