Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NAFTA REKORDNIH 112 DOLARA

15. 04. 2008.

NAFTA REKORDNIH 112 DOLARA - Sirova nafta je juče poskupela na novi istorijski rekord od 112, 48 dolara usled spekulacija da će američki dolar nastaviti da gubi na vrednosti i da bi Kina u prvom tromesečju mogla da zabeleži privredni rast veći od deset odsto.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi juče porasla za 72 centa, ili 0,6 odsto, na 112,48 dolara za barel, što je najviše od kad je 1983. počelo da se trguje ugovorima za terminsku isporuku nafte, prenela je agencija Blumberg.

Istovremeno je cena evropske „brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla za 61 cent, ili takođe 0,6 odsto, na 110,45 dolara za barel, što je takođe najveća cena u istoriji.

- Investitori prodaju dolare i kupuju naftu i druge sirovine - objasnio je Viktor Šam, analitičar konsultantske firme „Pervin end Gerc", naglasivši da rast potrošnje tog energenta u Kini nadoknađuje pad u SAD.

Kina je juče saopštila da je u martu uvezla 490.000 metričkih tona dizela, prema 330.000 tona iz februara, što predstavlja povećanje od 49 odsto. Istovremeno je uvoz sirove nafte porastao 25 odsto.

- Tražnja energenata smanjuje se u zapadnim zemljama sa većom privredom, ali zato raste potrošnja u zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija i države Bliskog istoka - izjavio je Tecu Emori, menadžer japanskog fonda „Astmaks fjučers".

- Kako dolar pada, nafta postaje jeftinija u odnosu na evro, a to podstiče kupovinu, budući da investitori vide naftu kao zaštitu od slabljenja dolara - naveo je Dejvid Mur, analitičar sidnejske Komonvelt banke.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 1995 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda