Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

INFLACIJA NAJVEĆA U REGIONU

20. 01. 2008.

INFLACIJA NAJVEĆA U REGIONU - Srbija je prošle godine bila zemlja s najvećom inflacijom u regionu. Iako je početkom 2007. godine projektovana bila oko šest i po odsto, krajnja cifra je bila dvocifrena, i to 10,01 odsto.

Prema prognozama ekonomista, i ovogodišnja prognozirana bazna inflacija od tri do šest odsto biće teško održiva. Koliko će to građani osetiti na svojim platama i da li će za isti novac kupovati manje proizvoda, ekonomisti kažu da će zavisiti i od daljih poteza vlade, ali i Narodne banke Srbije.

Ekonomski analitičar Saša Ðogović smatra da je već sada izvesno da će projektovana inflacija za 2008. godinu, od šest odsto, biti premašena.

- Kako NBS ne bi još više „stezala monetarni kaiš“, potrebno je da država prvo restrukturira javna preduzeća, da bi se smanjile subvencije. A potrebno je smanjiti i državnu administraciju - smatra Ðogović.

Da bismo ove godine prvo mesto po stopi inflacije prepustili nekoj drugoj zemlji, prema njegovom mišljenju, potrebno je da država uvede kontrolu plata u javnim preduzećima, uz dalje intervencije Narodne banke u ograničavanju rasta kredita.

S druge strane, Pavle Petrović, urednik „Kvartalnog monitora“ i profesor na Ekonomskom fakultetu, kaže da je na našu inflaciju imalo udela i globalno povećanje tražnje za hranom, ali su kod nas poskupljenja bila mnogo veća nego u zemljama regiona, a suša je tek sekundarni uzrok.

- Paralelno s tim naš budžet je u drugoj polovini godine bio suviše komotan i s neutemeljenim rastom plata u javnom sektoru. Kad se sve to sabere, dvocifrena inflacija je bila neizbežna - smatra Petrović.

Za našu prošlogodišnju šampionsku poziciju u visini inflacije od 10,1 odsto, političari su krivicu uglavnom svaljivali na sušnu godinu, porast cena nafte na svetskoj berzi, povećanu globalnu tražnju za hranom... Kakva će biti ova godina, još je rano prognozirati, ali Monetarni odbor NBS je za sada podržao referentnu kamatnu stopu koja bi trebala da obezbedi baznu inflaciju od tri do šest odsto. Međutim, mada je ova odluka doneta pre nekoliko dana, Nebojša Ćirić, pomoćnik srpskog ministra za ekonomiju i regionalni razvoj, praktično istoga dana kada je zasedao Monetarni odbor u Beogradu, rekao je na godišnjoj Juromani konferenciji u Beču da će ovogodišnja inflacija biti oko sedam do osam procenata. Ako se njegova prognoza ostvari, Srbija bi i ove, kao i prethodne godine bila rekorder po inflaciji u zemljama regiona.

Tabela inflacija u regionu

Država Inflacija za 2007.

Srbija 10,1%

Hrvatska 5,8%

Slovenija 5,6%

Bosna i Hercegovina 4,9%

Rumunija 6,6%

Crna Gora 6,7%

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 1795

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda