Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PKS: NAROD JE GLADAN

20. 12. 2007.

PKS: NAROD JE GLADAN - U Srbiji se troši 3,5 puta manje junetine i 2,5 puta manje mleka i mlečnih proizvoda po stanovniku nego u Evropskoj uniji, ocenjuju u PKS.

To ukazuje da Strategija borbe protiv siromaštva ne daje rezultate, ocenili su danas stručnjaci Privredne komore Srbije (PKS). Potpredsednik komore Stojan Jevtić kazao je da je i potrošnja voća i povrća mala, što ukazuje da je narod u celini "pothranjen". "To je signal za uzbunu za agrarnu politiku i za državu u celini", ocenio je on.

Prema podacima koje je izneo na konferenciji za novinare, u Srbiji se troši 4,3 kilograma junetine godišnje po stanovniku a u EU 14,4 kilograma, i 100 kilograma mleka i mlečnih proizvoda, dok je potrošnja u EU 245 kilograma.

Saradnik Naučno-istraživačkog centra PKS Vojislav Stanković kazao je da je za 11 meseci ove godine u Srbiji zabeležen rast cena poljoprivrednih proizvoda za 24 odsto u odnosu na prosečnu cenu u 2006, i za 19,4 procenata u odnosu na decembar 2006 godine.

Prema njegovim rečima, na snižavanje cena mogli bi da utiču i prerađivači i prodajni lanci i država.

Do pre dva meseca, proizvođači su dobijali 20 do 21 dinar za litar sirovog mleka, što je nerealno malo, kazao je Stanković, i dodao da su sa povećanjem cena "monopoli isplivali".

"Porez na dodatu vrednost za namirnice ne može biti viši od osam procenata a trgovačka marža ne može iznositi 30 odsto", istakao je on.

Izvor: Beta
Čitanja: 1621

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda