Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NBS NE MOŽE DA ODBRANI KURS

30. 10. 2008.

NBS NE MOŽE DA ODBRANI KURS - Jedno od rešenja je da se ponude nove hartije od vrednosti sa većim kamatama, ali je to samo odlaganje vremena

Kurs dinara prema evru već peti dan uzastopno ima tendenciju pada, tako da je prema indikativnom kursu Narodne banke Srbije oslabio za 0,09 para, što i ne bi bio problem da taj kurs nije prešao psihološku granicu od 85 dinara za evro. Tačnije, prema indikativnom kursu jedan evro će vredeti 85,01 dinar, što je i najniža vrednost domaće valute za poslednje dve godine, odnosno od 1. jula 2006. godine, kada je jedan evro prema srednjem kursu centralne banke vredeo 85 dinara.

Narodna banka Srbije (NBS) prodala je juče na međubankarskom deviznom tržištu 30 miliona evra, kako bi podstakla poslovne banke da aktivnije učestvuju u radu tržišta.

Nema granice kursa

Sa ekonomske strane ne postoji kritična granica kursa, već je ta granica samo psihološka, napominje Saša Ðogović, ekonomski analitičar i dodaje da će i u budućnosti biti klizanja domaće valute.

- Klizanje dinara je posledica naše politike nerealnog apresiranog kursa. Ta nam je politika došla glave, tako da smatram da bi do klizanja dinara došlo i bez svetske finansijske krize. Naime, neulaganje u proizvodne kapacitete, nedostatak priliva sredstava od privatizacija, ograničene pozajmice, kao i odliv kapitala - sve je to uticalo na trenutnu slabu vrednost domaće valute - objašnjava Ðogović.

Prema njegovom mišljenju, ono što bi eventualno Narodna banka Srbije još mogla da uradi jeste da ponudi nove hartije od vrednosti po većim kamatnim stopama, ali to je samo kupovina vremena, a pitanje je i koliko smo kredibilni u tom smislu. Takođe, poželjna je i saradnja sa MMF-om, kako bismo napravili nivo ravnotežnog kursa, čime bismo podigli i svoj kredibilitet, dodaje Ðogović.

Kao jednu od razloga za pad vrednosti nacionalne valute u Unikredit banci navode i veliku tražnju za evrom, ali bitna je i korporativna tražnja od strane uvoznika, koja je uvek krajem godine intenzivnija, zbog toga što je neophodno da izvrše plaćanje prema inostranstvu, odnosno prema stranim partnerima.

Ono što bi dinar moglo u budućnosti da gura nadole je i slab odziv građana tokom Nedelje štednje, mišljenja je Goran Nikolić, stručni saradnik u PK Srbije.

- Kako ovih dana za naplatu dospeva oko 750 miliona evra, a 40 odsto od te sume se nalazi kod Narodne banke, crni scenario bi bio da bar pola od toga građani ne oroče ponovo, što bi iznosilo oko 400 miliona evra. Od te sume novca, 40 odsto bi bilo manje kod NBS, tačnije oko 160 miliona evra, a bankama bi u tom slučaju bilo potrebno oko 240 miliona evra likvidnih sredstava. One bi taj novac tražile na međubankarskom tržištu, što bi izazvalo pritisak na dinar, ali nadam se da do toga neće doći - objašnjava Nikolić.

Hrvati bolji branioci

Ako je cilj Narodne banke Srbije da odbrani jednocifrenu baznu inflaciju, kurs mora da se brani, smatra Nikolić, ali sa druge strane, ako bi se kurs stalno branio, istrošile bi se sve rezerve.

Za prvih devet meseci ove godine Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu prodala bankama 396 miliona evra, a od njih kupila šest miliona evra. Samo početkom oktobra, tačnije od 6. oktobra pa do danas, centralna banka je prodala ukupno 236 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, dok je tadašnji srednji kurs bio je 77,65 dinara. Intervencije tokom prošle godine su iznosile ukupno 708,7 miliona evra.

Za razliku od nas, Hrvatska narodna banka je od početka godine na međubankarskom tržištu intervenisala samo dva puta i to poslednjeg dana januara, kada je od banaka kupila 189,1 milion evra, a drugi put 27. oktobra, kada je bankama prodala 270,6 miliona evra. Trenutni problem Hrvatske je velika potražnja za kunama na domaćem tržištu, zbog čega postoji opasnost od pojačanog pritiska na rast kamata, posebno nakon što je Hrvatska narodna banka u ponedeljak, kao upozorenje da neće tolerisati špekulacije sa kursom, prodala 270,6 miliona evra.

Prema rečima Radmile Nižetić, predsednice Uprave na Tržištu novca Zagreb, potražnja za kunama dodatno poraste pre praznika i pred kraj godine, a ove godine je na potražnju kuna dodatno uticala transakcija kupovine „Ininih" deonica, za koju je „Mol" morao prikupiti više od oko 843 miliona evra.

Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 3261 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda