Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NE DAMO NIS PRE GASOVODA

27. 02. 2008.

NE DAMO NIS PRE GASOVODA - Dinkić i ostali ministri iz njegove stranke nisu podržali potpisani Sporazum Beograda i Moskve prema kome naša zemlja dobija magistralni gasovod preko svoje teritorije, a ruski "Gasprom" bez tendera dobija većinski paket NIS-a za 400 miliona evra. On je na stranačkoj konferenciji za novinare ponovio da je cena za NIS "poražavajuća" i predložio da se domaća naftna kompanija ne prodaje Rusima pre nego što se završi gasovod u Srbiji, odnosno tek 2013. godine.

Mi podržavamo gasni deo energetskog aranžmana sa Rusijom i pokretanje i oživljavanje projekta gasovoda "Južni tok", bez obzira na to što će se raditi o jednom kraku i nižoj propusnoj moći. Bolje išta nego ništa! Ali, protiv smo dogovorenog načina privatizacije NIS-a. Ponuđena cena od 400 miliona evra je ponižavajuća i najbolji model za prodaju je međunarodni tender. Srbija treba da zadrži većinsko vlasništvo u NIS-u, od privatizacije ove kompanije svi građani treba da dobiju 15 odsto besplatnih akcija, a "Gaspromu" treba da se proda maksimalno 30 odsto kapitala. Država treba da ostane vlasnik NIS-a najmanje do 2013. godine, dok magistralni gasovod ne bude u funkciji - rekao je Dinkić.

On je rekao da Srbija u ekonomskim odnosima sa Rusijom treba da se drži tržišnih principa, odnosno onako kako se Rusi ponašaju prema Srbiji.

- Treba razdvojiti ekonomske i političke interese. Nas je Rusija snažno podržala u borbi za očuvanje suvereniteta i mi u njoj imamo najjačeg političkog saveznika. Ali u isto vreme, oni su nam prošle nedelje povećali cenu gasa za 30 odsto i uskoro će gas u Srbiji poskupeti za 30 odsto. Ako oni nama povećavaju cenu gasa, mi treba da tražimo veću cenu za NIS - rekao je ministar.

Ministar ekonomije je rekao i da Srbija u dogovoru sa međunarodnim poveriocima treba da prekine plaćanje inostranog duga za Kosovo i Metohiju.

- To ne znači da se Srbija odrekla suvereniteta nad Kosovom i Metohijom. Novac, umesto na otplatu kosovskog duga koji iznosi između 100 i 150 miliona dolara, treba da usmerimo na jačanje položaja Srba na Kosovu, njihovo zapošljavanje i investiranje u sredinama u kojima žive. Ovo pitanje ću pokrenuti i na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije i očekujem da će biti prihvaćen. Za ekonomski suverenitet Srba na Kosovu trebaće nam još sredstava, ali G17 je protiv rebalansa budžeta i uvođenja novih poreza i taksi - naveo je Dinkić.

On je ukazao da Srbija mora dalje ekonomski da jača svoju poziciju, jer jedino tako može da pomaže Srbe u pokrajini i pozvao investitore da nastave normalno da ulažu u Srbiju.

- Srbija je u delikatnoj situaciji. Nekoliko investitora je otkazalo svoja ulaganja, ali će oni nastaviti da ulažu u Srbiju ukoliko na ulicama bude red i mir. Pozivam građane da protestuju na miran način, jer je zbog protesta i nereda na ulicama Beograda prošle nedelje došlo do zastoja, krize na Berzi i ataka na dinar. Mi nećemo učestvovati u mitinzima, jer treba da radimo, a ne da mitingujemo - rekao je Dinkić.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice da nema normalizacije odnosa sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova dok one ne povuku te odluke, Dinkić je ocenio da je u pitanju diplomatski pritisak na te zemlje i da je svima u interesu da Srbija ekonomski ojača, a to ne može ukoliko je zatvorena.

Ako "Atek" ne plati, uzećemo deset miliona

Ministar Mlađan Dinkić rekao je da je austrijskom "Ateku" produžen rok za isplatu kupoprodajne cene za RTB Bor, jer je interes Srbije da se privatizacija tog preduzeća okonača.

- "Ateku" će, ako ni u dodatnom roku ne isplati cenu, biti naplaćena bankarska garancija od deset miliona dolara - rekao je Dinkić.

Agencija za privatizaciju odobrila je "Ateku" produžetak roka za isplatu ugovorene cene od 466 miliona dolara i oni do 29. februara treba da plate 150 miliona dolara, a ostatak iznosa do 4. aprila. Ako to ne učine, krajnji rok za isplatu ukupne cene je 14. mart.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2126 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda