Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NEIZVESNOST U 2008. GODINI

12. 12. 2007.

NEIZVESNOST U 2008. GODINI - Kada govorimo o unutršnjim neizvesnostima, onda je to pitanje budžeta, javne potrošnje i plata, a u eksterne spadaju pitanja rasta kamatnih stopa u svetu, efekti rasta cene nafte i efekti suše", kazao je guverner Narodne banke Srbije (NBS).

"Narodna banka Srbije učiniće sve iz svoje nadležnosti da ostvari cilj prema kojem će bazna inflacija u narednoj godini biti od tri do šest odsto, a očekujemo isto i od države", rekao je guverner novinarima na niškom Ekonomskom fakultetu gde je na tribini govorio o merama monetarne i fiskalne politike.

"Mi planiramo da na kraju naredne godine bazna inflacija bude četiri ili pet odsto", kazao je Jelašić i napomenuo da će ove godine bazna inflacija na kraju biti najverovatnije pet odsto.

Guverner je rekao da će NBS nastaviti da vodi restriktivnu monetarnu politiku i da će raditi da najbolje prolaze oni koji štede ili se zadužuju u dinarima. Prethodno iskustvo sa skokom kursa je potvrda da NBS treba da izađe iz menjačkih poslova i da to treba da rade direktno sa poslovnim bankama, naveo je guverner.

Centralna banka planira dodatne mere u trenucima velike fluktuacije kursa u kojima menjači ne prodaju robu onima prema kojima imaju obavezu, već im je cilj da prođu najbolje.

Komentarišući izjave o nerealnom kursu dinara, Jerlašić je rekao da je "jedino sigurno da je kurs onaj po kome se nešto može kupiti i prodati". "Za nekoga sigurno postoji i takav kurs po kome bi 'Zastava' zauzela celokupno tržište automobilske industrije Amerike", napomenuo je Jelašić.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2077

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda