[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='34.205.2.207' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('34.205.2.207','1711687686','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Nema promene režima kursa

25. 04. 2013.

Nema promene režima kursa - Nema promene režima kursa

Narodna banka Srbije trenutno ne razmišlja o promeni režima deviznog kursa, jer smatra da trenutnim ekonomskim uslovima odgovara režim rukovođeno fluktirajućeg deviznog kursa, izjavio je viceguvener NBS Veselin Pješčić.

On je za "Blic" rekao da je fluktuirajući kurs u skladu s postojećim okvirom monetarne politike - ciljanjem inflacije, a koji se dosledno sprovodi od 2006. godine.

On je naveo da NBS ipak želi da čuje argumente za i protiv postojećeg režima deviznog kursa, zbog čega je za petak zakazala okrugli sto sa temom - koja je politika kursa dobra za Srbiju.

Viceguverner je odgovarajući na pitanje šta dinar drži jakim u ovoj godini, jer je od početka godine za 1,9 odsto jači u odnosu na evro, rekao da je nastavak jačanja dinara rezultat povećane restriktivnosti monetarne politike i preduzetih mera fiskalne konsolidacije.
"U okolnostima visoke razlike između kamatnih stopa na dinare i onih na vodeće svetske valute, zatim visoke likvidnosti na međunarodnom tržištu, kao i pozitivne percepcije domaćih i međunarodnih investitora u održivosti naše makroekonomske politike - povećana je tražnja za dinarima, što je rezultiralo i njegovim jačanjem", objašnjava Pješčić.

On navodi i da je jačanje dinara od septembra prethodne godine i njegova stabilnost rezultat preduzetih mera kako od NBS tako i od nosioca ekonomske politike.
"Narodna banka je u više navrata povećala stepen restriktivnosti monetarne politike podizanjem referentne kamatne stope i promenila smer glavnih operacija u pravcu povlačenja likvidnosti iz bankarskog sistema koji bi mogao da vrši pritisak na kurs. U okolnostima upravljanja tokovima dinarske i devizne likvidnosti ostvarena je relativna stabilnost kursa dinara koja smanjuje motivaciju za arbitražom na deviznom tržištu koja je bila prisutna u uslovima povećane promenljivosti kursa u prvoj polovini godine", kaže viceguverner.


Izvor:[Tanjug]

 


Čitanja: 1679 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Nema promene režima kursa
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Nema promene režima kursa
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Nema promene režima kursa
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Nema promene režima kursa
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Nema promene režima kursa
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda