Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Godina užasa

28. 12. 2013.

Godina užasa - Velika nezaposlenost u EU zoni Uprkos naporima evropskih političara, mladi ljudi i dalje imaju veoma slabe šanse da nađu posao.

Nezaposlenost u 17 država evrozone iznosila je više od 17 odsto, što je najviša ikada izmerena vrednost od postanka ove zajednice država.

Finansijska i dužnička kriza, ostavile su trag prvenstveno na polju rada, preneo je Dojče Vele.

EU u 2013. godini nije učinila mnogo na polju suzbijanja nezaposlenosti među mladima. Ovu godinu mnogi analitičari nazivaju godinom užasa u pogledu situacije na tržištu rada u EU. Ovim problemom posebno su pogođene zemlje na jugu Evrope kao što su Portugalija, Španija, Italija i Grčka.

Poslanik grčkog parlamenti Konstantinos Karagkounis je nedavno ocenio da je situacija u njegovoj zemlji u pogledu nezaposlenosti jednostavno katastrofalna.

"U Grčkoj se dešava prava humanitarna katastrofa. Nezaposlenost je ogromna, ona iznosi oko 27 posto, nezaposlenost među mladima je oko 60 posto. Ovo je za nas sasvim nova situacija, ali znam da je i u drugim zemljama slično. Španija ima slične probleme", izjavio je grčki političar.

Prema oceni predsednika Evropske komisije Olija Rena, zemlje evrozone bi sledće godine polako trebalo da počnu da izlaze iz krize, a njihove privrede bi trebalo da zabeleže ponovan rast.

"Ali, na tržištu rada ovo poboljšanje za sada se neće primećivati", dodao je Ren.

Broj nezaposlenih bi i naredne godine trebalo da ostane na ovogodišnjem nivou. Mnogobrojni sastanci ministara i šefova vlada do sada nisu urodili plodom kada je reč o smanjenju broja nezaposlenih među mladima ispod 25 godina.

"Ovaj problem se ne tiče samo mladih već i njihovih porodica i roditelja. Društvo koje ima dovoljno sredstava za spas valute i finansijskih institucija, trebalo bi da je u stanju da mladima pruži dugoročnu i verodostojnu šansu", upozorio je predsednik Evropskog parlamenta, nemački političar Martin Šulc.

Istraživanje Evropskog zavoda za statistiku, Evrostatata upozorilo je na opasnost od siromaštva u Evropi koja je drastično porasla. Jedna četvrtina Evropljana, oko 125 milijona osoba, pogođena je siromaštvom ili joj ono preti.

Šefovi vlada i država evrozone odlučili su da u borbu s nezaposlenošću mladih da ulože dodatnih šest milijardi evra, prvenstveno u dodatna obrazovanja i kvalifikacije.

Ali ovaj novac, kako je planirano, dobiće samo one regije gde nezaposlenost mladih iznosi 25 odsto, tako da se ovaj problem rešava samo mestimično.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na prethodnom sastanku šefova vlada i ministara rada uputila apel zemljama članicama, sa najvećom stopom nezaposlenosti, da hitno uvedu reforme na tržištu rada kako bi rešile svoje probleme.

Naredni sastanak na vrhu šefova vlada i ministara rada zemalja članica evrozone s temom nezaposlenosti najavljen je za kraj marta sledeće godine.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 1243 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Velika nezaposlenost u EU zoni
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Velika nezaposlenost u EU zoni
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Velika nezaposlenost u EU zoni
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Velika nezaposlenost u EU zoni
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Velika nezaposlenost u EU zoni
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda