Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NIS OD SREDE RUSKI

23. 12. 2008.

NIS OD SREDE RUSKI - Ugovor o prodaji 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra je završen. Ruska strana pristala je na investicije od 550 miliona evra, bez dodatnog zaduživanja NIS-a, uz mogućnost raskida ugovora ako tako ne bude. U ugovor je ušao i socijalni program a, kako „Blic” nezvanično saznaje, dogovoreno je i da odgovornost Srbije za eventualne ekološke štete bude 25 odsto od kupoprodajne cene. Stručnjaci smatraju da u pregovorima nisu napravljeni značajni pomaci i da je ruska strana ostvarila sve zacrtane ciljeve.

Naravno, o garancijama za izgradnju gasovoda „Južni tok” i skladišta u Banatskom Dvoru nema govora. Jedina garancija za ove poslove biće prisustvo predsednika dve države potpisivanju ugovora o kupoprodaji NIS.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić kaže za „Blic” da će ugovor za NIS sutra u Moskvi potpisati resorni ministri dve vlade.

- Biće potpisan i memorandum i sporazum o osnovnim načelima budućeg ugovora za „Južni tok” i izgradnje skladišta u Banatskom Dvoru na nivou državnih preduzeća. Potpisivanju će prisustvovati i najviši državni vrh Srbije i Rusije na čelu sa predsednicima Tadićem i Medvedevim - kaže Mrakić.

Što se prodaje NIS-a tiče, za ovaj deo sporazuma su do sada bila vezana četiri sporna pitanja: pitanje načina i dinamike investiranja, monopola NIS-a, ekoloških standarda i socijalni program za zaposlene u kompaniji. Prema novom ugovoru, dobijene su korporativne garancije „Gasproma” za izvršenje cele investicije od 550 miliona evra do 2012, a u suprotnom ugovor može biti raskinut, saznaje „Blic” od izvora bliskog pregovaračkom timu. Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Vlade, izjavio je juče da će za potrebe NIS-a biti uzet kredit od oko pola milijarde evra, ali na teret „Gasproma” a ne NIS-a, kako su prvobitno tražili Rusi, i to po najpovoljnijim komercijalnim uslovima u tom trenutku.

„Gasprom” je pristao i da se monopol srpske naftne kompanije na uvoz nafte ukine najkasnije do kraja 2010. godine.

Ipak, smatra se da je najviše pomaka napravljeno oko dogovora da socijalni program bude sastavni deo kupoprodajnog ugovora o NIS-u, a zabranjeno je otpuštanje radnika do kraja 2012. godine.

Veljko Žunić, potpredsednik Sindikata NIS, u izjavi za „Blic” kaže da su članovi srpskog pregovaračkog tima potvrdili ovom sindikatu da je „Gasprom” u potpunosti prihvatio socijalni program.

- Dogovoreno je i to da radnici koji žele dobrovoljno da napuste kompaniju dobiju po 750 evra po godini staža - kaže Žunić.

Ono što je do sada bio glavni kamen spoticanja dve strane u pregovorima bili su ekološki standardi. Naime, ruska strana je najpre tražila da postoji neograničena odgovornost Srbije za sve pravne, faktičke i ekološke nedostatke NIS-a, a prema najnovijem dogovoru odgovornost Srbije će biti smanjena na četvrtinu iznosa kupoprodajnog ugovora. Međutim, ovo i nije veliki dobitak za našu državu, jer su srpski pregovarači već pokušavali da po ovom pitanju smekšaju Ruse. Najpre su tražili odgovornost za petinu kupoprodajne cene, što iznosi oko 20 odsto. Zatim su taj iznos želeli da spuste na pet posto, što se smatra uobičajenim kad su u pitanju slični poslovi u svetu, što bi značilo da bi se iz budžeta pokrivale eventualne štete u visini od 20 miliona evra. Sa najnovijim dogovorom o nadoknadi štete od 25 odsto, Srbija će plaćati ekološku štetu u visini od 100 miliona evra, što nikako nije povoljno za našu zemlju.

Ekonomski stručnjaci ističu da naš pregovarački tim nije uspeo za godinu dana puno da se pomeri sa početka, ali da i nije imao puno izbora.

Dragan Kostić, konsultant za poslovne rizike i krize, ističe da nismo puno postigli, ali da Rusima treba dati vremena da ispune uslove koji su ugovorom predviđeni.

- Tu sad eventualno može da bude sporno koliki smo im mi rok dali da ispune te uslove, ali sada je jedino izvesno da smo se vratili na početak i da su Rusi dobili ono što su hteli - ističe Kostić.

I ekonomista Milan Kovačević kaže da i dalje u ugovoru ima nejasnih delova, te da je najsporniji onaj o ekološkim standardima.

- Ne vidim zašto bi Srbija snosila posledice oko ekoloških problema. Mislim da to treba da plaća samo „Gasprom”, mi ćemo već dovoljno platiti što udišemo loš vazduh. Što se ostalih delova ugovora tiče, smatram da ni to što je socijalni program prihvaćen nije neki veliki pomak jer je u procesu privatizacije i normalno da kupac prihvati socijalni program za radnike. U suštini, problem je u tome što je neko napravio od početka krajnje loš sporazum pa je bilo i nerealno očekivati da se nešto popravi, mada nije bilo ni dovoljno volje za tim - smatra Kovačević.

Dmitrij Mališev: Sva pitanja rešena

Pregovaračka delegacija ruskog „Gasproma” juče je „Blicu” zvanično potvrdila da su Borislav Stefanović, predstavnik srpskih pregovarača, i Dmitrij Mališev, sa ruske strane, parafirali nacrt sporazuma o kupoprodaji NIS. „Sva sporna pitanja oko uslova za prodaju NIS su rešena i ugovor je spreman za potpisivanje”, rekao je Mališev pred odlazak iz Beograda.

T. T.

Paritet u Upravnom odboru

Ugovorom se predviđa i neophodnost dobijanja pozitivnog glasa države kao akcionara za sva pitanja buduće kompanije „NIS- Gaspromnjeft”, sve dok država ima minimum 10 odsto akcija. Obezbeđeno je učešće u vođenju buduće kompanije kroz paritet zastupljenosti u Upravnom odboru, ali i potpuna kontrola budućeg Nadzornog odbora kompanije.

Čitanja: 2153 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda