Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NOVAC UMESTO AKCIJA JATA?

18. 06. 2008.

NOVAC UMESTO AKCIJA JATA? - Prema Zakonu o besplatnoj podeli akcija Vlada može da odluči da umesto akcija isplati novčanu naknadu, ukoliko je procenjena vrednost osnovnog kapitala manja od 200 miliona evra. S obzirom na to da će početna cena na tenderu za Jat Airways biti 150 miliona evra ova mogućnost biće iskorišćena.

Pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić objašnjava da je takva odluka doneta i zbog toga što se u slučaju nacionalnog avioprevoznika ne prodaje samo kapital.

"Sigurno je da prodaja Jata nije transakcija koja će iznositi milijardu evra, a činjenica je da na tender može da se javi samo specifičan strateški partner. Odluka o podeli novca nije vezana samo za cenu koja se očekuje nego za situaciju u industiji, Sporazum o otvorenom nebu, međunarodne ugovore, procenat vlasništva koji je veoma važan", naglašava Ćirić i dodaje da ne bi mogao da spekuliše koja će cena za Jat biti postignuta, ali da se ne očekuje mnogo više od početne.

On navodi da će bez obzira na to, građani dobiti novac u vrednosti od 15 odsto kapitala, a bivši i sadašnji radnici Jata biće isplaćeni prema ranije utvrđenom kriterijumu odnosno dobiće po 200 evra po godini staža. Komentarišući nezadovoljstvo predstavnika sindikata Jata zbog ovakve odluke, Ćirić tvrdi da za to nema razloga jer će, recimo, radnik sa 25 godina staža dobiti 5.000 evra "na ruke".

Ćirić podseća da su sindikati, na početku pregovora o podeli akcija javnih preduzeća, dobili informaciju da u slučaju Jata postoji mogućnost da umesto akcija dobiju novac. Na pitanje da li bi eventualno postizanje dobre cene na tenderu moglo da promeni odluku države, on kaže"da bi to, možda, moglo da se dogodi, ali je u ovom trenutku teško proceniti takav ishod".

Prema njegovim rečima odluka o podeli novca umesto akcija Jata ne dovodi u pitanje besplatnu podelu akcija ostalih pet velikih javnih preduzeća.

"Ovaj model sigurno neće biti primenjen na četiri preduzeća (EPS, Telekom, Aerodrom i Galenika) u kojima će država zadržati većinsko vlasništvo, a ni u slučaju NIS gde će radnici i građani biti upisani u kapital te kompanije tako da će svoje akcije moći da iznesu na berzu. To budući većinski vlasnik NIS neće moći da spreči - tvrdi pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić.

Sindikati čekaju sastanak sa Dinkićem

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Jata Nenad Kukoljac kaže da još nije dobio zvanično obaveštenje o odluci Ministarstva.

"Bez zvaničnog obaveštenja to je za nas još na nivou priče, mada smo čuli za tu odluku Ministarstva ekonomije. Zatražili smo razgovor sa ministrom Dinkićem i očekujem da se do kraja nedelje sastanemo i vidimo o čemu je reč jer čak ni menadžment kompanije ne zna da nam kaže o čemu se, zapravo, radi", ističe Kukoljac.

Inače, konverzija duga Jata u kapital trebalo bi da bude obavljena u narednih dvadesetak dana, a imovinsko-pravni odnosi na prostoru beogradskog aerodroma trebalo bi da budu razrešeni u prvoj nedelji jula. To je neophodno kako bi tender za prodaju Jata mogao da bude raspisan do sredine sledećeg meseca kao što je najavljeno.

Izvor: [b92.net]

Čitanja: 4906 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda