Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NOVI FIJAT U ZASTAVI

15. 06. 2008.

NOVI FIJAT U ZASTAVI - Fijat će u „Zastavi" proizvoditi male gradske automobile nalik „siećentu", čiji je radni naziv F500, a koji su namenjeni evropskom tržištu

Italijanski „Fijat" će u kragujevačkoj „Zastavi" već na proleće početi da proizvodi male gradske automobile čiji radni naziv je F500, a najviše podsećaju na „seićento". Italijani očekuju da će većinu proizvodnje izvoziti u Evropu.

Inače, sastanak Upravnog odbora „Fijata" biće održan 29. juna kako bi se i zvanično potvrdila odluka o strateškom partnerstvu sa kragujevačkom „Zastavom", saznaje Biznis u centrali „Fijata" u Torinu.

Tajno oružje

- „Fijat" je doneo odluku da potpiše ugovor sa „Zastavom" i u interesu nam je da se to završi što pre, kako bismo najkasnije do proleća 2009. godine počeli da proizvodimo nove modele - kaže naš sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti, jer je politika kompanije, kako nam je rekao, da ne saopštavaju detalje sve dok dokumenta ne budu potpisana.

Italijanski proizvođač automobila očekuje mnogo od ugovora sa „Zastavom", jer dolaskom u Srbiju i ulaganjem od 700 miliona evra planira da postane regionalni i evropski prvak u izvozu malih i srednjih automobila.

Cilj „Fijata" je da započne proizvodnju automobila niže A i srednje B klase, koji bi se, ukoliko bude usvojen SSP, bez carina izvozili na tržište Evropske unije, dok će dosadašnji proizvodni program automobila „jugo" i „jugo florida" biti potpuno ugašen.

Kako Biznis saznaje u „Fijatu", novi model A klase po izgledu najviše podseća na „seićento", a radni naziv mu je F500. Italijani očekuju veliku potražnju novog modela na evropskom tržištu i već ga smatraju tajnim oružjem kojim će „pomrsiti konce" konkurenciji.

- Svi tehnički detalji za osnivanje zajedničkog preduzeća su završeni. „Fijat" će imati 70 odsto vlasništva, a „Zastava" 30 - kaže naš sagovornik i dodaje da će registracija preduzeća najverovatnije biti završena do kraja jula i da je moguće, iako još to nije dogovoreno, da se nova kompanija zove „Fijat-Zastava". Naš sagovornik najavljuje da će top menadžment kompanije biti doveden iz Torina, a da će srednji menadžment činiti sadašnji direktori „Zastave" za koje se proceni da ispunjavaju uslove i zadovoljavaju kriterijume „Fijata".

Ne brine ih Mercedes

Generalni direktor grupe „Zastava vozila" Zoran Radojević nije želeo da potvrdi ali ni da demantuje naše informacije, rekavši da je rano da se izjašnjava o imenima i rokovima. On kaže da je sve u rukama nove vlade.

U „Fijatu", međutim, tvrde da je stvar gotova i da je njima, manje-više svejedno ko će biti na čelu nove vlade, ako ta vlada potpiše SSP. Oni već prave analize na osnovu kojih će odrediti socijalni program i započeti pregovore sa sindikatima, a takođe se razgovara i o obnavljanju saradnje sa kooperantima iz bivših jugoslovenskih republika koji su nekada radili sa „Zastavom", a među kojima su hrvatska „Jugoplastika" i slovenačka „Iskra".

Na naše pitanje da li su u „Fijatu" zabrinuti zbog najava „Mercedesa" da planiraju da deo proizvodnje malih automobila presele u Srbiju, naš sagovornik iz torinske kompanije kaže da su u „Fijatu" gotovo sigurni da „Mercedes" neće doći u Srbiju, jer imaju alternativu koja im se više isplati.

Prema Memorandumu o saradnji između „Fijata" i „Zastave", predviđeno je da „Zastava" uveća svoju proizvodnju 30 puta. Krajem 2010. godine, u „Zastavi" treba godišnje da se proizvede 200.000 vozila, isto koliko i 1989. godine, kada je „Zastava" radila punim kapacitetom. „Zastava" sada proizvodi oko 10.000 automobila godišnje, a kapaciteti fabrike su oko 50.000 vozila godišnje. U opremu je do sada uloženo oko deset miliona evra, mada će za ostvarenje „Fijatovih" namera biti potrebno da se dokupe i montiraju nove robotizovane linije.

U prvoj fazi koja će trajati dve godine, planirana investicija „Fijata" je 700 miliona evra, a Srbija bi trebalo da izdvoji 100 miliona evra za zajedničku investiciju sa Italijanima u periodu od 2008. do 2011. godine.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2185 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda