Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

JEDAN EVRO OKO 84,4 DINARA

07. 02. 2008.

JEDAN EVRO OKO 84,4 DINARA - Dinar je danas oslabio oko 3,5 odsto prema evru tako da je u međubankarskoj trgovini oko podneva jedan evro vredeo 84,4 dinara, izjavio je saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić.

"Na deviznom tržištu u Srbiji skoro da nema trgovine, a najvećih šest banaka nije objavilo kotacije, odnosno vrednosti po kojima je spremno da kupuje i prodaje evre", naglasio je on u izjavi agenciji Beta.

Nikolić je kazao da je uzrok slabljenja kursa dinara kriza Vlade Srbije i pokušaj nametanja izolacije odbijanjem premijera i dela ministara da potpišu Prelazni politički sporazum Srbije sa Evropskom unijom.

Kurs dinara nije oslabio još više, istakao je, pošto se očekuje da će NBS intervenisati na tršištu kada se kurs primakne granici od 85 dinara za jedan evro.

"Ako se nastavi politička kriza i insistiranje dela vlade na blokadi integracija sa EU, treba očekivati nastavak pritiska na slabljenje dinara i pad akcija na berzi, a izvesna je i platnobilansna kriza", kazao je Nikolić.

Prema njegovoj oceni, platni bilans Srbije sa deficitom od oko 16 odsto bruto domaćeg proizvoda je takav da može da se održi samo uz priliv kapitala iz EU.

Prema kursnoj listi NBS za 7. februar, koja se formira na osnovu trgovanja iz prethodnog dana, dinar je oslabio za 1,5 odsto prema evru tako da jedan evro vredi 82,8 dinara.

U beogradskim menjačnicama danas za jedan evro plaćaju između 81,6 i 82,2 dinara, dok je pri kupovini za jedan evro potrebno izdvojiti oko 83,3 dinara.

Variranje kursa dinara u ovoj sedmici zapocelo je jačanjem dinara za 1,5 odsto, na 81,44 dinara za jedan evro, nakon pobede Borisa Tadića na predsedničkim izborima, a slabljanje dinara usledilo je nakon krize u vladi i odlaganja potpisivanja sporazuma sa EU.

Centralna banka prodala 20 miliona evra radi jačanja dinara

Nakon što je dinar u jutarnjim časovima oslabio i prodavao se po kursu od 84,4 za jedan evro, Narodna banka Srbije (NBS) prodala je na međubankarskom deviznom tržištu 20 miliona evra, što je uticalo da u popodnevnim časovima dinar ojača i iznosi oko 82,70 dinara za evro - saopšteno je iz NBS.

"NBS je s ciljem povećanja prometa na deviznom tržištu, pored uobičajene ponude tri miliona evra iz dnevnog otkupa od menjača, prodala na međubankarskom deviznom tržištu još dodatnih 20 miliona evra po ceni koju su odredile poslovne banke", ističe se u saopštenju.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 2235 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda