Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NOVO POSKUPLJENJE ULJA

21. 03. 2008.

NOVO POSKUPLJENJE ULJA - Talas poskupljenja zahvatio je i ulje - dve najveće srpske uljare “Sunce” i “Vital” najavile su poskupljenje ulja na 145 dinara po litru.

Kao razloge navode nedostatak sirovina i porast cena goriva i struje, ali nisu saopštile od kada će nova cena početi da važi. Iako je Vlada još u decembru odobrila uvoz 15 hiljada tona ulja, koje bi koštalo 95 dinara, na tržištu ga još nema. Primera radi, u Londonu, jednom od najskupljih gradova sveta, ulje košta 85 dinara (80 penija).

Kompanija “Invej”, u čijem sastavu posluju “Sunce” i “Vital”, najavila je da će litar ulja uskoro prodavati za 145 dinara.

U novu cenu su, kako navode, ukalkulisali poskupljenja struje i energenata, a kažu i da na zalihama više nemaju sirovo ulje koje se prerađuje u rafinisano.

Saradnik u Centru za slobodno tržište Aleksandar Stevanović za B92 je, međutim, ocenio da su “Sunce” i “Vital” u poziciji da diktiraju cenu ulja jer nemaju konkurenciju.

“Na kraju krajeva, dođe vam uvek da je realna ona cena koju vi možete da postignete na tržištu u datim uslovima. Ako vi imate situaciju da možete da podižete cene i da nemate uopšte mogućnost da se pojavi neka konkurencija, onda je i cena od 200 dinara realna. Kako stvari stoje, realno je da ćemo mi ponovo platiti, kao potrošači, više nego što bismo morali da imamo malo više tržišta, a malo manje politike u našim životima”, kaže Stevanović.

Nova cena ulja dodatno će opteretiti budžet građana, koji je već smanjen nizom drugih poskupljenja, a najavljenih 145 dinara za litar najviše brine penzionere.

Neki građani se snalaze tako što prave zalihe ulja pre nego što nova cena stupi na snagu.

“Uzeo sam po staroj ceni, imam za jedno osam meseci”, rekao je jedan sagovornik.

Konkurencija domaćim uljarama trebalo je da bude uvozno ulje od 95 dinara za litar, ali količina od 15 hiljada tona koju je vlada odobrila još u decembru, do danas nije stigla u Srbiju.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je rekao da je na svetskim berzama ulje, od tada, poskupelo nekoliko puta, pa pretpostavlja da se uvoznicima koji su dobili dozvole, takav posao trenutno ne isplati.

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim, smatra da kratkoročni uvoz ograničene količine ulja, čak i ako bi se ono pojavilo na tržištu, ne bi trajno rešio problem cena.

“Domaći proizvođači će to ukalkulisati, jednostavno će znati da jedan deo kolača nemaju, ali će ostatak kolača prodavati kao da tog uvoza i nema. Dakle, najbolje bi bilo otvoriti Srbiju, dozvoliti da svako može da uvozi štagod želi i da svako može da izvozi iz Srbije šta želi i gde želi”, kaže on.

Osim "Sunca" i "Vitala", druge domaće uljare za sada nisu najavile nove cene.

Trenutno, najniža cena litra ulja u prodavnicama u Srbiji je oko 110 dinara.

Pre samo četiri meseca ulje je koštalo manje od 100 dinara.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2997 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda