Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Nudio im put u EU, seljaci odbili

22. 08. 2013.

Nudio im put u EU, seljaci odbili - Nudio im put u EU, seljaci odbili Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići pokušao je da o svom trošku organizje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka u zemlje Evropske unje.

Međutim, nije bilo zainteresovanih.

On ima sopstvenu firmu u Dankeru na La Manašu i želeo je da takovskim seljacima, među kojima je odrastao, pokaže kako svet radi i organizuje poljoprivrednu proizvodnju i od toga zarađuje velike pare, ali niko od poljoprivrednika nije mogao da odstustvuje najmanje nedelju dana.

Za agenciju Beta je izjavio da je razočaran nepreduzetničkim ponašanjem poljoprivrednika koji imaju sredstva i žele da razviju izvozni biznis hrane, ali ne žele da se opredele za određenu delatnost, ocenivši da zbog prakse "od svega pomalo" ostaje i mala zarada.

"Želeo sam da finansiram posete firmama i poljoprivrednim gazdinstvima u nekoliko zemalja i svi su izrazili želju a kada je trebalo da se prijave svi su rekli da je mnogo sedam dana i da imaju posla na usitnjenim imanjima, a sa time se ne ide u EU", kazao je Solujić.

On je istakao da se u tom kraju proizvodi hrana izvanrednog kvaliteta, ali u malim količinama i na rascepkanim imanjima, što ne donosi dohodak i strani kupac neće ni da razgovara o takvoj saradnji.

Solujić smatra da je neophodno promeniti naviku kod seljaka u brdsko-planinskom kraju, da "svaštarenje" omogućava samo preživaljavanje, i da se koristi ono što je priroda podarila sa opredeljenjem na specijalizovanu proizvodnju koja donosi pare.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 2324 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Nudio im put u EU, seljaci odbili
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Nudio im put u EU, seljaci odbili
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Nudio im put u EU, seljaci odbili
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Nudio im put u EU, seljaci odbili
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Nudio im put u EU, seljaci odbili
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda