Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OBJAVLJEN SPORAZUM SRBIJE I RUSIJE

26. 01. 2008.

OBJAVLJEN SPORAZUM SRBIJE I RUSIJE - Vlada Srbije objavila je sporazum o saradnji sa Rusijom, koji predviđa prodaju 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra.

Na sajtu Vlade Srbije objavljen je energetski sporazum Srbije i Rusije i protokol o prodaji NIS-a Gasprom njeftu, koji predviđaju izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju kapaciteta najmanje 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, prodaju 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra, uz najmanje 500 miliona evra za modernizaciju te kompanije, kao i izgradnju podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru.

Predviđeno je da ugovor o kupovini Naftne industrije Srbije bude potpisan u najkraćem roku, a najkasnije do kraja ove godine, dok je obaveza Gasprom njefta da modernizaciju te kompanije obavi u periodu od 2008. do 2012. godine.

Sporazum predviđa da Vlada Republike Srbije obezbedi zaštitu tržišta plasmana naftnih derivata koje proizvodi NIS u periodu od najmanje dve godine, ali se ne navodi od kada taj rok važi. Gaspromova firma kćerka Gaspromnjeft će imati pravo na operativno upravljanje NIS-om.

Ovim okvirnim sporazumom definisano je da Gasporm ili neka od njenih ćerka kompanija i Srbijagas za izgradnju gasovoda i skladišta formiraju zajedničke kompanije, u kojima bi Rusi imali namanje 51 odsto, dok bi najveći udeo Srbijaga mogao da bude 49 odsto.

Podzemno skladište gasa „Banatski Dvor“ imaće kapacitet od najmanje 300 miliona kubnih metara gasa, dok bi dnevni protok bio najmanje 1,6 miliona kubnih metara, ali se dodaje da će strane precizirati karakteristike depoa gasa nakon sprovođenja neophodnih istraživanja.

Pravo na korišćenje svih kapaciteta gasovoda i podzemnog skladišta gasa pripada ruskim učesnicima, dok cene usluga transportovanja i utiskivanja (skladištenja) i protoka gasa određuju odgovarajuće Kompanije, što predstavlja njihovu isključivu nadležnost.

Sporazum predviđa da Srbija obezbedi dodelu zemljišnih parcela koje zadovoljavaju ciljeve i uslove realizacije projekata, i dodelu prava na te parcele koja obezbeđuju nesmetanu realizaciju projekata, njihovo sigurno i stabilno energetsko obezbeđenje, dodelu povoljnog carinskog i poreskog režima, zadržavanje kvaliteta produkata od prerade nafte koji se proizvode do završetka rekonstrukcije i modernizacije NIS-a.

Srpska strana će razmotriti mogućnost da se materijali, usluge i radovi neophodni za realizaciju projekata oslobode poreza na dodatu vrednost do dostizanja njihove isplativosti.

U sporazumu se ne navodi način rapsodele novca od taksi za tranzit gasa, nije preciziran rok za izgradnju gasovoda, niti skladišta gasa.

Organi ovlašćeni za realizaciju sporazuma su Ministarstvo industrije i energetike Ruske Federacije i Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Sporazum će važiti 30 godina, a po isteku tog perioda sporazum se automatski produžava za pet godina ukoliko nijedna strana ne najavi raskid ugovora devet meseci pre isteka.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2107 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda