Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OPET RAT ZA NAFTU?

13. 08. 2008.

OPET RAT ZA NAFTU? - Rusija se potvrdila kao pouzdani snabdevač energentima, što se ne može reći za neke od novih evropskih partnera na tom polju u centralnoj Aziji i na Kavkazu

Rusko ministarstvo odbrane je, prema izveštajima ruske agencije Itar-Tas, obećalo da neće bombardovati naftovod koji prolazi preko gruzijske teritorije.

Britanska naftna kompanija BP, koja je jedan od vlasnika naftovoda, kojim se od Bakua u Azerbejdžanu preko Tbilisija i Čejhana u Turskoj azijska nafta transportuje do Zapada, potvrdila je da je cevovod prošle srede oštećen u požaru koji je izbio na delu turske deonice naftovoda i da havarija nije ni u kakvoj vezi sa oružanim sukobima na Kavkazu.

ABHASKE TRUPE ZAUZELE KODOR

Abhazija je, posle više decenija, uspostavila jurisdikciju u gornjem delu Kodorskog klanca, izjavio je danas abhaski predsednik Sergej Bagapš.

U obraćanju građanima te nepriznate republike otcepljene od Gruzije, Bagapš je rekao da su to čekali ne samo poslednjih 15 godina nezavisnosti, već i mnogih prethodnih decenija, preneo je Interfaks.

Načelnik generalštaba abhaskih oružanih snaga Anatolij Zajcev izjavio je da sva naselja u gornjim delovima klanca, u kojima žive etnički Gruzini, kontroliše abhaska vojska.

- Sva sela gornjih delova Kodorskog klanca su oslobođena - rekao je Zajcev, posle trodnevne vojne operacije u kojoj su iz tog područja, jedinog dela Abhazije koji je do juče kontrolisao Tbilisi, potisnute gruzijske snage.

Načelnik generalštaba vojske nepriznate republike nije mogao da kaže broj žrtava na gruzijskoj strani, jer je gruzijska vojska posle udara iz vazduha odmah odvozila poginule i ranjene sa te teritorije.
----------------------------------------------------------------------------------------

Pomenutim naftovodom puštenim u rad pre dve godine i osposobljenim za transport skoro milion barela nafte dnevno, kao i naftovodom kojim kaspijska nafta teče do jedne druge turske luke, ne transportuju se ogromne količine crnog zlata.

Cevovodi su i pored toga bitni, jer zaobilazeći rusku teritoriju, nude alternativni put za transport energije sa istoka ka Evropi.

Zato i ne čudi da su naftna tržišta, zbog najnovijih događaja, zabrinuta zbog mogućnosti da ratni sukobi dovedu do poremećaja u snabdevanju.

Inače, na tržištu nafte se sa i dalje velikom pažnjom prati situacija u Gruziji. Na berzi u Njujorku, nakon što su predsednici Medvedev i Sarkozi objavili da su se saglasili o mirovnom planu, cena nafte je pala na najniži nivo od 2. maja ove godine, na 113 dolara, sedam centi za barel.

Cena nafte je, ipak, u poređenju sa istim periodom lani, veća čak 59 odsto.

Natalija Lešenko, analitičar konsultantske firme „Global Insight", za BBC kaže:

- Koliko je nama u „Global Insight" poznato, Rusi su bombardovali okolinu naftovoda. To je čini se i najverovatnije objašnjenje za ono što se trenutno događa. Činjenica je da Rusi, ukoliko zaista i žele da unište naftovod, nesumnjivo na raspolaganju imaju tehničke mogućnosti za to i to bi konačno i učinili. Stoga se i nameće utisak da ruska strana time što radi šalje svojevrsnu poruku upozorenja.

Natalija Lešenko i pored svega naglašava da naftovodi koji prolaze preko gruzijske teritorije nisu ekonomski toliko važni za samu Gruziju koja je, kako primećuje za BBC, sprovela niz vrlo uspešnih ekonomskih reformi, a nisu ni žile kucavice sigurnog snabdevanja Evrope energentima:

- Postoje drugi naftovodi koji iz Rusije vode ka Evropi. Iako su Evropska unija i tamošnji potrošači više nego zabrinuti zbog činjenice da je Rusija njihov snabdevač, ne treba smetnuti s uma da je Rusija i sama i te kako zainteresovana da ima Evropu kao kupca. Rusija se, suprotno imidžu koji uživa, potvrdila kao pouzdani snabdevač energentima, što se ne može reći za neke od novih evropskih partnera na tom polju u centralnoj Aziji i na Kavkazu. Rusiji je, u tom kontekstu, Evropa potrebna u istoj meri u kojoj i Evropi treba Rusija, što je u neku ruku i svojevrsna garancija sigurnosti snabdevanja - reči su Natalije Lešenko.

Dobavljač koji uživa maltene monopol, ipak nije uvek povod za miran san. Koliko je zato Gruzija važna kao alternativni put za energiju koja, na putu do Evrope, stiže do Mediterana?

- Rusija nije jedini snabdevač Evrope energentima. Gruzija jeste jedan od alternativnih puteva i to jeste bitno. Valja međutim ponoviti da se ovaj rat ne vodi zbog naftovoda - ukazuje za BBC Natalija Lešenko iz ekonomske i finansijske konsultantske firme „Global Insight".

Izvor: [www.biznisnovine.com V. Matevski]

Čitanja: 2194 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda