Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Osiguranje »

NEMA FER-PLEJA NA TRŽIŠTU OSIGURANJA

09. 09. 2008.

NEMA FER-PLEJA NA TRŽIŠTU OSIGURANJA - Osiguravajuće kompanije u Srbiji moraju da se menjaju, da prihvataju novu realnost, a to je veća i zdravija konkurencija dolaskom međunarodnih kuća. Tržište osiguranja mora da se otvori, a sa konkurencijom neminovno desiće se i pojeftinjenje i kvalitetnija ponuda osiguravajućih usluga - kaže u razgovoru za „Blic“ Zoran Višnjić, generalni direktor i predsednik Upravnog odbora „Unika osiguranja“.

U Srbiji trenutno posluje 21 osiguravajuća kompanija. Ove godine dve su počele sa radom - „As“ iz Slovenije i „Amerikan internešenel inšjurens“, koja je prisutna u 100 zemalja širom sveta. Konkrencija se ipak povećava?

To su zdrave kompanije sa internacionalnim iskustvom. Da bismo ostvarili potencijal koji mi kao industrija osiguranja imamo, moramo da se menjamo i da neke stvari ostavimo iza nas. To znači da kompanije koje su ovde prisutne moraju da prihvataju novu realnost, a to je veća konkurencija i otvaranje tržišta.

Kada kažete „mora tržišno da se otvori“, da li to znači da je poslovanje sa osiguranjem „zatvoreno“?

- Nismo zadovoljni jer još uvek određeni segmenti osiguranja nisu otvoreni za sve učesnike na tržištu.

Može se čuti i da je auto-osiguranjo takođe „zatvoreno“ i da nema fer-pleja?

- Da, i to je tako. Iako auto-osiguranje ima najveće učešće u celokupnom osiguranju, to ne znači da Udruženje osiguravača mora da se koncentriše samo na auto-odgovornost, već bi moralo i na druge segmente, kroz lobiranje za promenu određenih zakonskih rešenja. Recimo da životno osiguranje bude jedan od načina da se vredni radnici u firmi nagrade sa jednom polisom životnog osiguranja. Postoji dosta prostora, tako da bi Udruženje osiguravača trebalo da mnogo veću ulogu preuzme na sebe, a da se ne bavi samo auto-odgovornošću.

Koji je vaš predlog, kako bi to moglo da se menja?

- Predložili smo Udruženju da se odvoji proces registracije vozila i osiguranja, to je osnovni kriterijum da bi se problem rešio. Nažalost, nismo naišli na razumevanje. Bojim se da neki konkurenti koji se najviše zalažu na papiru za transformaciju, nisu zainteresovani za promene. Mora se dati šansa svim osiguravajućim kompanijama da se izbore za svoj deo tržišnog kolača.

Ko su ti nelojalni igrači, domaće ili strane kompanije?

- Pričamo o nekim i domaćim i stranim kućama. „Unika“ je prošlu godinu završila sa više od 50 odsto rasta tržišta i ove godine ćemo ponovo rasti za taj procenat. Izborićemo se za pet odsto učešća na tržištu, što je uspeh.

Ipak, konkurencija priča da vi sa nižim cenama pokušavate da se izborite za svoj deo tržišnog učešća?

- Sa povećanjem konkurencije za kojim se mi zalažemo doći će i do pada cena. Smešne su priče o damping cenama koje forsiraju određene kompanije koje nekim monopolističkim ponašanjem žele da zadrže veštački cene u određenim segmentima.

Da li planirate da učestvujete u privatizaciji „Dunav osiguranja“?

- Ne, jer smo zadovoljni sa restrukturiranjem „Cepter osiguranja“, koje smo kupili. Strategija „Unika grupe“ je da van matičnog austrijskoj tržišta bude prisutna sa pet odsto tržišnog učešća, gde god smo prisutni.

Šta ćete novo ponuditi klijentima?

- Od početka septembra počeli smo sa prodajom životnog i neživotnog osiguranja preko ekspozitura „Rajfajzen banke“. Više od 200 službenika ove banke je licencirano za prodaju osiguranja. Na taj način dodatno ćemo građanima približiti osiguranje.

Uslovljavanje zaposlenih!

Rast premije prošle godine, i za prvih šest meseci ove godine, „Unika osiguranje“ je podržala izgradnjom infrastrukture i prijemom i edukacijom radne snage. Prošle godine uposlili su 400 zaposlenih, a ove godine u planu je još 200.

- Nažalost, nelojalna konkurencija postoji i na tržištu radne snage. „Unika“ za razliku od nekih kuća nikad ne bi uslovila svoje zaposlene nemoralnim klauzulama zabrane odlaska u drugu osiguravajuću kompaniju... Ima slučajeva da pojedine osiguravajuće kuće svoje zaposlene ucenjuju sa 24 bruto dohotka koliko žele da promene posao - kaže Višnjić.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 3066 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda