Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Osiguranje »

PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV OSIGURAVAJUĆIH KUĆA

07. 07. 2009.

PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV OSIGURAVAJUĆIH KUĆA - Komisija za zaštitu konkurencije podnela je protiv 10 osiguravajućih kompanija zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog dogovaranja o načinu naplate kasko osiguranja kod kupovine vozila na lizing, izjavila je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović.


Ona je objasnila da su te kompanije zaključile međusobni sporazum o prelasku sa višegodišnjeg obračuna osiguranja, na godišnji, na preporuku Udruženja osiguravača u junu prošle godine, sa ciljem da povećaju prihode.

- Time su prekršile Zakon o zaštiti konkurencije, za šta im preti kazna i do 10 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini - navela je Marković Bajalović.

Kupci automobila na lizing do tada su imali mogućnost da kasko osiguranje plaćaju kroz rate za kupovinu vozila u toku više godina, i iznos je bio daleko povoljniji nego što su ga plaćali kupci kroz uobičajenu trgovinu i koji su ceo godišnji iznos plaćali odjednom.

Komisija je ocenila da su time bitno narušeni principi konkurencije na tržištu, jer ona podrazumeva da svaka kompanija samostalno vodi svoju poslovnu politiku i donosi odluke šta je za nju najbolje na tržištu, i ne može da se dogovara s konkurencijom.

Bajalovićeva je podsetila da su zakonom naročito zabranjeni sporazumi kojima se neposredno ili posredno utvrđuju kupovne ili prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, kao i pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prećutni dogovori, usaglašena praksa i odluke udruženja učesnika na tržištu.

Savet Komisije za zaštitu konkurencije je na sednici održanoj 19. juna doneo rešenje kojim je utvrđeno da su najveće srpske kompanije u oblasti osiguranja, njih 10 od 11, prihvatanjem odluke Udruženja osiguravača o načinu obračuna premije kasko osiguranja, zaključile zabranjeni sporazum, kojim su utvrdile uslove trgovine. Rešenjem je utvrđeno da su zabranjeni sporazum zaključili "Dunav osiguranje", "DDOR Novi Sad", "Delta Ðenerali", "Sava osiguranje", "Milenijum osiguranje", "Takovo", "Triglav Kopaonik", "AMS osiguranje", "Vijener štediše" (Wiener Staditsche) i "Globos osiguranje".

Ovo je prvi put da je Komisija za zaštitu konkurencije vodila postupak protiv osiguravajućih kompanija.


Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 3576 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda