Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

OTP BANKA BEŽI IZ SRBIJE

24. 07. 2008.

OTP BANKA BEŽI IZ SRBIJE - Mađarska banka želi da proda srpsku poslovnicu, razočarana rezultatima u Srbiji, ali i visokim ograničenjima Narodne banke Srbije

Mađarska OTP banka mogla bi do kraja godine da proda svoju banku u Srbiji, kako bi se posvetila širenju na neka profitabilnija tržišta kao što su Rusija, Ukrajina, Bugarska ili Crna Gora.

Menadžment OTP banke odlučio je da pojača svoje prisustvo na određenim tržištima koja bi se u narednim godinama mogla pokazati kao vrlo profitabilna. Razlog za izlazak iz Srbije i Slovačke, menadžment ove banke objašnjava rastom troškova koji će značajno otežati profitabilno poslovanje.

U nekim zemljama kao što je Slovačka marže su veoma niske zbog žestoke konkurencije, a u drugim zemljama kao što je Srbija postoji veoma jako regulatorno okruženje koje preti profitabilnosti banke, a na nekim tržištima ova banka nema veliko učešće.

Menadžment nezadovoljan

- Naš menadžment je jako nezadovoljan rezultatima u Srbiji. Glavni razlog je što je integracija tri banke, Cepter, Niške i Kulske banke, bila jako veliki posao koji je trajao duže nego što smo predvideli. Takođe, finansijski rezultat je mnogo manji od planiranog. Na kraju, jaka regulativa, pre svega visoka stopa obavezne rezerve, narušava našu profitabilnost. Zato je menadžment odlučio da samo u slučaju dobre ponude prodamo banku u Srbiji. Onda ćemo moći da se fokusiramo na profitabilnije delove OTP grupe - izjavio je za Biznis Atila Lancendorfer, zamenik direktora za odnose sa investitorima OTP banke u Mađarskoj.

U ovoj banci nisu želeli da kažu više o potencijalnim kupcima njihovih banaka u Srbiji i Slovačkoj.

Ovakav razvoj događaja nedavno je najavio finansijski direktor OTP banke Laslo Urban u intervjuu agenciji Rojters.

On je istakao da se njihova pretpostavka da će moći da finansiraju filijale bez ograničenja na tržištima kapitala, pokazala kao pogrešna u sadašnjim svetskim finansijskim uslovima.

Srbija i Slovačka u paru

- Pošto finansiranje više nije jeftino i neograničeno, neophodno je pomeriti fokus na sektore koji donose najveći profit. Najveći kandidati za prodaju su banke u Srbiji i Slovačkoj - rekao je Urban.

Iako OTP banka nije bila direktno izložena globalnoj krizi likvidnosti, vrednost njenih akcija je doživela težak udarac i one su pale 31 odsto od početka godine, dok su druge regionalne banke, kao što je Rajfajzen internacional, izgubila 23, a Erste 20 odsto vrednosti akcija.

Prema oceni Rojtersa, OTP je jedna od najjeftinijih banaka u centralnoj Evropi i cena joj je samo 7,1 puta veća od očekivanog profita u 2008. godini, dok je taj odnos za Rajfajzen banku 11,5, a za poljsku Pekao banku 10,5.

OTP banka u Srbiji zvanično je startovala u maju 2007. godine, ali je prethodno pazarila tri manje banke u Srbiji. Za Kulsku banku je izdvojila 119 miliona evra, za Cepter banku je dala 32 miliona evra, dok je Nišku banku platila 14,21 milion evra.

Na kraju prvog kvartala ove godine, OTP banka u Srbiji je iskazala profit od 705 miliona dinara, dok je u u celoj 2007. godini profit bio nešto viši od milijardu dinara i po tom osnovu je zauzimala 11. mesto na našem tržištu. Na kraju marta ove godine ukupna bilansna suma ove banke iznosila je 37,8 milijardi dinara ili oko 460 miliona evra. Kapital banke je iznosio 11,9 milijardi dinara ili 144,6 miliona evra.

Veliki regionalni igrač

OTP banka je jedna od najvećih regionalnih banaka u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE). Ukupna aktiva ove banke iznosi 39,3 milijarde evra, a u 2007. godini ostvaren je neto profit od 760 miliona evra. Imaju 1.472 filijale u devet zemalja. Ovo je ubedljivo najveća banka u Mađarskoj sa tržišnim učešćem od 20,4 odsto i aktivom od 21 milijarde evra. Međutim, ona se teško može nazvati mađarskom, jer 78,9 odsto odsto vlasništva banke pripada stranim investitorima, dok je nešto malo preko 20 odsto u rukama domaćih investitora, državnih fondova i menadžmenta banke.

tekst: Milos Obradovic

Izvor: [www.biznisnovine]

Čitanja: 4839 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda