Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

BIĆE SKORO DVOCIFRENA INFLACIJA

17. 12. 2007.

BIĆE SKORO DVOCIFRENA INFLACIJA - Srbija u sledeću godinu ulazi sa "jako negativnim izgledom" po pitanju inflacije, ocenjuje Radovan Jelašić.

Guverner Narodna banke Srbije kaže da će inflacija u ovoj godini biti skoro dvocifrena, umesto projektovanih 6,5 odsto, tako da će biti teško da se i u 2008. održi inflacija od šest odsto, kako je to budžetom planirano. Dok se u Skupštini Srbije raspravlja o predlogu budžeta za sledeću godinu, guverner Jelašić kritikovao je predlog bužeta jer omogućava rast plata i potrošnje, čime podstiče veću inflaciju.

Taj pritisak na stabilnost cena građani će osetiti tako što će teže dolaziti do kredita, od kojih će neki u međuvremenu poskupeti, kaže Jelašić.

A nagomilane političke probleme u Srbiji guverner Jelašić posmatra optimistički.

Status Kosova, izbori i evropske integracije – to su pitanja koja, ako se ne reše, nakratko neće bitno poremetiti ekonomsku stabilnost zemlje. Ako međutim nerešavanje ovih političkih pitanja potraje, posledice će osetiti svi, kaže Jelašić.

"Na kratak rok, to neće imati nikakvih značajnijih efekata jer, na kraju krajeva, privređivanje, ekonomska stabilnost, devizne rezerve, sve je to tu, ali ako to potraje jedan duži vremenski period, nekoliko meseci, godinu ili dve i tako dalje, to će se sigurno odraziti na taj deo", kaže on.

"Jedno je sigurno: na dan-dva može doći manje direktnih stranih investicija, ali sve se to može amortizovati u jednom prelaznom vremenskom periodu. Čim pre se ovo pitanje reši, tim pre ćemo moći da još više ubrzamo naš privredni rast, što je najvažnije", kaže on.

Poskupljenja utiču na inflaciju

Guverner Jelašić kaže da će negativan uticaj na inflaciju imati poskupljenja koja su odložena za 2008: poskupljenje struje, dva izborna procesa (predsednički i lokalni izbori), kao i kriza na svetskim tržištima.

"To znači da će se sledeće godine zaista postaviti pitanje nivoa restriktivnosti, odnosno, u kojoj meri će država konkretnim merama i akcijama uspeti da doprinese tome da se pojedine cene ne otrgnu kontroli, evo, recimo, sada što se desilo vezano za poljoprivredu", kaže guverner.

"I naravno, postavlja se pitanje da li ćemo iduće godine pričati o tome 'Imamo veće i veće prihode, pa onda daj da ih odmah potrošimo' ili ćemo pak uspeti da ipak stvorimo neki suficit", kaže on.

"Jer, ako vidite konstantno veće prihode, a stalno trošite - to se srpski zove inflacija", objašnjava guverner.

Pitanje javne potrošnje

Budžet u Skupštini još nije usvojen, ali Jelašić kaže da će građani osetiti negativne posledice kada se o njemu poslanici i konačno budu dogovorili. Guverner Vladi zamera što je odstupila od prvobitnog dogovora da u 2008. ne povećava plate.

"Ulazimo u sledeću godinu, ulazimo sa jako negativnim izgledom, jer ako se uđe u originalni budžet da u sledeću godinu uđemo sa inflacijom od 6,5, a mi ulazimo blizu dvocifrene, plus smo neke stvari odlagali za sledeću godinu, to znači da će se sledeće godine stvarno postaviti pitanje restriktivnosti, odnosno, da se pojedine cene ne otrgnu kontroli", kaže on.

Mada se guverner i ministar finansija Mirko Cvetković slažu u oceni da budžet nije ekonomski, već da je skrojen u skladu sa političkim i drugim okolnostima, oni različito gledaju na mogućnost da zemlja uspešno odoli inflatornim pritiscima.

"Što se tiče inflacije, to je stvar budućnosti, videćemo. Naravno, naša ideja je da, u meri na koju utiče javna potrošnja, ne stvaramo inflatorne pritiske, kao što to nismo ni ove godine. Ali, videćemo šta će biti", kaže ministar Cvetković.

Radovan Jelašić kaže da, ako se nastave pritisci na rast cena kroz veće plate u javnom sektoru, što donosi veću kupovnu moć, a samim tim i potrošnju, Narodna banka će morati da bude još restriktivnija.

To znači da će uslovi za dobijanje kredita u poslovnim bankama biti još strožiji, dok će istovremeno rata otplate kredita, kao i kamata, biti veća.

Izvor: [www.b92.net]
Čitanja: 1593

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda