Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Ovo je prosečan srpski seljak

26. 08. 2013.

Ovo je prosečan srpski seljak - Ovo je prosečan srpski seljak Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazuju rezultati istraživanja ministarstva.

Za potrebe Ministarstva poljoprivrede, agencija Ninamedia sprovela je ispitivanje položaja i potreba poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, na slučajnom uzorku od 1.200 ispitanika. Evo i rezultata:


- Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je osoba muškog pola (81,9%), preko 45 godina starosti (čak 39,4% je starijih od 60 godina), 37% njih ima osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28% dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28% četvorogodišnju srednju školu. Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, mesto stalnog boravka je vangradska sredina (96,8%).

- Trenutni problem gazdinstava zbog kog su njihovi nosioci najviše zabrinuti jeste finansiranje proizvodnje (cene inputa su visoke). Potom se kao problem izdvajaju niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, ali i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta.

- 70,4% nosilaca gazdinstava informiše se putem televizije u vezi sa državnom politikom u agraru. 9,1% je onih koji to čine putem interneta, dok se 6% ispitanika izjasnilo da se po ovim pitanjima uopšte ne informiše. 5,3% gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, a 4,9% putem štampanih medija.

- Blizu polovine nosilaca gazdinstava (47%) nije upoznata sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je donet početkom ove godine. Blizu trećine je upoznato, dok je delimično upoznato 23% gazdinstava.

- 41% gazdinstava dobija državne podsticaje. Postoji statistički značajna razlika kada su godine starosti u pitanju, tačnije, mlađi nosioci gazdinstava u većoj meri dobijaju podsticaje u odnosu na starije. Uzimajući u obzir gazdinstva koja primaju podsticaje (poduzorak 40,8%), najveći broj njih prima regres za gorivo po hektaru zemljišta (15,1%) i osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju koji se isplaćuju po hektaru (12,4%), 3,8% je onih koji primaju premiju za mleko po litru, a 2,2% gazdinstava prima podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne krave po grlu.

- 94,7% nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a čak 97% njih smatra da ne postoji reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima s predstavnicima vlasti.

- Dve trećine nosilaca gazdinstava smatra da trenutna poljoprivredna politika - u poslednjih godinu dana, 5 i 10 godina ide u pogrešnom pravcu. Najveći broj optimista po ovom pitanju smatra da se poljoprivredna politika kreće u dobrom pravcu u poslednjih godinu dana.


Izvor: [b92.net]


Čitanja: 1760 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Ovo je prosečan srpski seljak
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Ovo je prosečan srpski seljak
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Ovo je prosečan srpski seljak
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Ovo je prosečan srpski seljak
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Ovo je prosečan srpski seljak
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda