Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PAD KUPOVNE MOĆI

18. 03. 2008.

PAD KUPOVNE MOĆI - Kupovna moć u januaru je, prema istraživanju Ministarstva trgovine, znatno manja nego u decembru.

U januaru je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno izdvojiti 1,08, a za pokriće minimalne korpe 0,68 prosečne neto zarade. To znači da je mesečna neto zarada bila dovoljna za pokriće minimalne, ali ne i prosečne potrošačke korpe.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna potrošačka korpa iznosila je 30.468,5 dinara i u odnosu na prethodni mesec je poskupela za 1,2 odsto, a minimalna je iznosila 19.250 i poskupela je za 1,4 odsto.

U isto vreme, prosečna isplaćena neto zarada iznosila je 28.230 dinara i manja je za 18 odsto nego u decembru, dok su cene na malo u januaru u odnosu na prethodni mesec više za 0,9 odsto, a troškovi života za 0,8 odsto.

Takvo kretanje uslovljeno je značajnim padom zarada, povećanim troškovima ishrane, poskupljenjem autobuskog prevoza, a neznatno su povećani i izdaci za odeću i obuću, duvan, piće, higijenu i zdravlje.

U januaru je, u odnosu na decembar, prosečna potrošačka korpa je skuplja za 358,81 dinar, a minimalna za 258,61 dinar. Ukupni izdaci za prehrambene proizvode povećani su u obe korpe, u prosečnoj za 296,75 dinara, a u minimalnoj za 240,29 dinara.

Najniži životni standard imaju građani Zaječara i Valjeva, a ispod proseka su i građani u Užicu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Nišu, Leskovcu i Kraljevu.

Izvor: [www.b92.net]


Čitanja: 2313 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda