Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PADA CENA STANOVA U CENTRU ZAGREBA

08. 09. 2008.

PADA CENA STANOVA U CENTRU ZAGREBA - U hrvatskoj prestonici stanovi koštaju već od 2.200 € po kvadratu, a u ponudi ih je toliko da kupac može da bira čak i sprat.

Posle vrtoglavog rasta u poslednjih nekoliko godina, cene nekretnina u centru Zagreba počele su da padaju. Prema pisanju hrvatske štampe, inflacija, kreditna kriza i rast kamatnih stopa uticali su i na meke luksuznih stanova, kao što su ekskluzivna zagrebačka naselja Gračani, Šestine i Mlinovi.

- Stan površine 90 kvadrata, u elitnoj zgradi na adresi Trg bana Jelačića 3, a i u odličnom stanju, jedva je postigao cenu od 3.000 evra po kvadratu - otkriva za internet portal „SEEbiz" Marina Mihaljinac, vlasnica agencije za nekretnine „Zagreb Vest".

Njeno iskustvo pokazuje da jedino novoizgrađene urbane vile na području Šalate, Pantovčaka ili Tuškanca mogu da postignu cene od 4.000, pa i 4.500 evra po kvadratu. Takva se cena retko postiže u starom centru hrvatske prestonice, jedino ako je reč o nekretnini izuzetnog kvaliteta.

Slaba potražnja

Ipak, i u centru se dobro prodaju samo neke ulice. Naime, na ceni su ulice bez tramvajskih šina, dok većina potencijalnih kupaca izbegava tzv. zeleni talas.

Ove tvrdnje potkrepljuju i podaci internet portala za nekretnine i turizam „Krozila", prema kojima prosečna cena stambenog kvadrata u centru iznosi 2.542 evra, a u odnosu na avgust 2008. centar beleži pad cene stambenog kvadrata za nešto više od dva odsto.

- Cene su pale na normalan nivo - tvrdi Marina Mihaljinac, koja ne očekuje njihov povratak na stare vrednosti.

Ona tvrdi da stanova u ponudi ima u izobilju, budući da se neki stanovi zbog nerealne tražene cene prodaju godinama i stvaraju iluziju o skupim kvadratima u starom centru Zagreba. Istina je, međutim, da se realizovane cene kreću oko 2.500 evra po kvadratu stana, i da je ponuda do te mere raznolika da kupac može da bira ulicu, sprat, pa i stranu sveta prema kojoj je stan okrenut.

Među zagrebačkim kvartovima, na ceni su najviše izgubili oni iz podsemenske zone, poput Šestina, Mlinova i Gračana, za šta je prvenstveno odgovorna neadekvatna infrastruktura, tvrde hrvatski mediji. Relativno skoro ti kvartovi su postizali cenu od 3.000 evra po kvadratu, dok sada stan u toj zelenoj zoni košta već od 2.200 evra po kvadratu.

Za dva odsto jeftinije

„Krozilini" podaci pokazuju i da su se popularni kvartovi poput Trešnjevke, Donjeg grada i Vrbana, smestili u cenovnu kategoriju između 2.000 i 2.200 evra po kvadratu stana.

Prosečna cena stambenog kvadrata u Zagrebu u avgustu je iznosila 2.120 evra po kvadratu, što je za 0,19 odsto niže nego u julu i za čak 2,21 odsto niže nego u junu.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2574 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda