Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Penzioni fondovi »

PENZIJE OD KOJE ĆETE PRISTOJNIJE ŽIVETI

06. 06. 2010.

PENZIJE OD KOJE ĆETE PRISTOJNIJE ŽIVETI - Mada postoje već četiri godine, u dobrovoljnim penzijskim fondovima u Srbiji tek 2,2 odsto stanovništva štedi za starost na ovaj način. S obzirom na izmene Zakona o penzijama koje stupaju na snagu od sledeće godine, valjalo bi što pre razmisliti o dodatnoj privatnoj penziji. Državna se više neće usklađivati sa rastom plata, pa se procenjuje da će ona u budućnosti konstantno opadati.PIO fond odavno nema dovoljno novca za isplatu najstarijih pa se iz državne kase svake godine dotiraju milijarde dinara za penzije, što se takođe mora smanjivati. Alternativa državnoj penziji su privatne penzije koje sebi mogu uplaćivati i nezaposleni, ali i oni koji već rade. Jedno je sigurno - treba početi što pre!

- Ekonomske i finansijske teškoće treba da budu signal da je krajnje vreme da građani preuzmu aktivnu ulogu u pogledu sopstvene finansijske budućnosti i budućnosti svojih porodica, jer je dovoljno pokazatelja da oslanjanje na državnu penziju i očekivanje da neko drugi reši pitanje prihoda u trećem dobu neće biti dovoljno - kaže za „Blic” Ana Stanković, direktor marketinga u „Dunav” penzijskom fondu, koji u ovom trenutku ima najveće tržišno učešće u industriji.

Za razliku od državnog fonda gde se doprinosi plaćaju bez izuzetka svakog meseca, uplatu u dobrovoljnim penzijskim fondovima možete preskočiti ili mesečno uplaćivati različite iznose.

- Kada imaju novca, ljudi će uplatiti više i obrnuto, kad zafali, neće uplatiti ništa. Nema sankcija, ali im od uplate svakako zavisi i visina buduće penzije - objašnjava za „Blic” Vojko Saksida, direktor društva za upravljanje penzijskim fondom „Triglav penzija”.

U državnom penzijskom sistemu novac cirkuliše od doprinosa do isplate penzija u privatnim fondovima, društva koja upravljaju ovim novcem ulažu ga dalje. To znači da je novac položen u fondove svake godine veći za neki procenat, a zaposleni u ovoj branši kažu da je optimalan godišnji prinos oko 10 odsto. Može se tretirati i kao kamata u banci na položenu štednju.

- Prošle godine je prosečan prinos bio od 10 do 11 odsto, i verujem da je realno da bude oko 8,5 odsto godišnje - kaže Saksida.

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2599 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda