Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Penzioni fondovi »

PENZIONERIMA 2.000 DINARA POMOĆI

26. 05. 2010.

PENZIONERIMA 2.000 DINARA POMOĆI - Vlada i MMF najbliži su rešenju da se penzionerima isplati 2.000 dinara, a funkcionerima, tj. zaposlenima u javnoj upravi 5.000 dinara jednokrantne pomoći.

U produženom roku za pregovora vlade Srbije sa MMF biće definisan iznos jednokratne pomoći koji će biti isplaćen zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima.

"Na tih 5.000 dinara neće moći da računaju svi zaposleni u javnom sektoru, odnosno biće utvrđen maksimalni dohodak do kog će oni koji zarade primaju iz budžeta moći da dobiju planirani bonus", tvrdi izvor.

Prethodnih dana je vođeno mnoštvo razgovora u kojima su svoje projekcije “suočili” stručnjaci Fonda i predstavnici Vlade Srbije.

"Ambicije u realizaciji novih projekata Vlade Srbije još u potpunosti nisu izraženi u konkretnim ciframa. U tom smislu, mada je izvesno da će Vlada Srbije, na jesen, predložiti Skupštini rebalans budžeta, još uvek nije jasno za koliko će se umanjiti i koji rashodi, a kako bi se novac preusmerio na nove projekte", tvrdi izvor “Novosti”.

"Zato će to, kako je planirano, ponovo biti tema razgovora koji će se voditi kada krajem avgusta u Beograd ponovo dođe misija Međunarodnog monetarnog fonda" objašnjava sagovornik.

To će, kako je potvrđeno, biti i prilika za nove računice o maksimalnom iznosu budžetskog deficita za narednu godinu, a koji je, prema dosadašnjim planovima trebao da bude umanjen bar za 30 milijardi dinara, odnosno oko 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Dinkić: Uveren sam u uspeh pregovora sa MMF

Ministar ekonomija Srbije Mladjan Dinkić izrazio je očekivanje da će pregovori o četvrtoj reviziji kretitnog aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti uspešno okončani u naredna dva dana.

Dinkić je kazao da je ubedjen da će se pregovori uspešno okončati i dodao da će javnost biti obaveštena o rezultatima posete misije MMF-a, koja u Srbiji boravi od 13. maja.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović dogovorili su se a predstavnicima MMF da se u okviru četvrte revizije kreditnog aranžmana razmatra i mogućnost povećanja plata i penzija.

Kako je rececno, moguće odmrzavanja plata i penzija biće razmatrano sa stanovišta procene ekonomskih kretanja do kraja godine kao i fiskalnih posledica.

U dogovoru sa MMF-om plate budžetskih korisnika i penzije zamrznute su na kraju 2008. godine, zbog ekonomske krize, i trebalo bi da budu odmrznute 1. januara 2011. godine.

Misija MMF-a sa vladinim zvaničnicima razgovara i o usvajanju propisa o fiskalnoj odgovornosti.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2418 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda