Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Penzioni fondovi »

U PENZIJU JOŠ PO STAROM

20. 06. 2010.

U PENZIJU JOŠ PO STAROM - Novi zakon o penzijskom osiguranju stupiće na snagu tek u aprilu sledeće godine. Kako što povoljnije, po sada važećim propisima, okončati radni vek

Izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je na prošloj sednici usvojila Vlada Srbije, stupiće na snagu aprila 2011. godine - potvrđeno je „Novostima“ u ovoj instituciji.

Ali, kako bi se ispunilo ono na šta smo se obavezali u pregovorima sa MMF, izmene postojećih pravila za odlazak u penziju već u toku ove nedelje ući će u skupštinsku proceduru.

- Srpske vlasti su se obavezale da se, pre nego što se krajem meseca u Vašingtonu na sednici borda direktora Fonda bude raspravljalo o četvrtoj reviziji našeg stend baj aranžmana, u skupštinskoj proceduri nađu izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju - objašnjavaju u Vladi. - O njemu će se, ipak, raspravljati u septembru, u isto vreme kada se pred poslanicima parlamenta nađe i Predlog zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Od momenta kada počne primena novog zakona, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Penzioner se može postati i sa 40 (muškarac), odnosno 38 (žena) godina staža i najmanje 58 godina života. Ženama je po postojećem zakonu omogućeno da u penziju odu sa 35 godina staža i najmanje 53 godine života.

U penziju se, uz beneficirani radni staž, ubuduće može ići sa 55, umesto sa dosadašnje 53 godine života.

Pravo na porodičnu penziju mogu ostvariti članovi porodice umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža ili je ispunio uslove za starosnu ili invalidsku penziju. Ako je smrt nastala kao posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža te osobe.

Udovice će ubuduće sticati pravo na penziju bračnog druga ako su navršile 53 godine.

Dete stiče pravo na porodičnu penziju do navršenih 15 godine života. Posle 15 godina ovo pravo mu pripada do završetka školovanja, a najkasnije do navršenih 20 godina ako pohađa srednju, odnosno do 26 godina ako pohađa visokoškolsku ustanovu.

Penzije će se, prema predlogu izmena i dopuna Zakona, od 1. aprila naredne godine usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena u Srbiji u prethodnih šest meseci.

Primanja penzionera će od 1. oktobra 2011. godine biti još jednom usklađena sa kretanjem potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

KO IMA PRAVO NA BENEFICIRANI STAŽ

* Policijski službenici - uniformisana lica i oni koji rade na posebno složenim poslovima

* Zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova na operativnim poslovima

* Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije

* Zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na posebno složenim poslovima

* Ovlašćena službena lica Poreske policije

* Profesionalna vojna lica

KADA NEMA EVIDENCIJE

Osiguraniku za koga u matičnoj evidenciji nisu utvrđeni podaci o zaradi, odnosno osnovica osiguranja za pojedine godine, prilikom izračunavanja godišnjeg ličnog koeficijenta uzima se:

1. Od januara 1970. do decembra 1992. - prosečna godišnja neto zarada u Srbiji

2. Od 1. januara 1994. do decembra 1998. - iznos garantovane zarade

3. Od 1. januara 1999. do 31. avgusta 2004. - iznos najniže osnovice osiguranja za 1. i 2. stepen stručnosti

4. Od 1. septembra 2004. godine - iznos najniže mesečne osnovice doprinosa

Izvor: [ novosti.rs ]

Čitanja: 2817 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda