Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PLAFON DUGOVANJA 30 ODSTO OD PLATE

13. 02. 2008.

PLAFON DUGOVANJA 30 ODSTO OD PLATE - I minus po tekućem računu i dugovanja po kreditnim karticama, kao i rate za kredite, moći će da iznose samo do 30 odsto od plate. Ova mera Narodne banke Srbije, stupa na snagu 1. jula. Zato bi, poručuju u Udruženju banaka, građani trebalo da naredna četiri i po meseca iskoriste da svedu dugovanja do tog iznosa.

Drugim rečima, ako već sada mesečno izdvajate više od trećine primanja za rate bankama, do leta imate rok da dug svedete na 30 odsto od zarade. Ova mera NBS, neće se odnositi na stambene kredite, gde je opterećenje zarade mesečnim anuitetom 50 odsto.

U problemu, po rečima dr Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, naći će se svi građani koji su svoju zaradu opteretili sa 30 odsto plaćanjem rata za bilo koji kredit i plus su maksimalno u dozvoljenom minusu. Oni će, kao i svi drugi imati rok od četiri meseca da dug koji mesečno otplaćuju svedu na trećinu zarade.

Recimo, građanin ima platu 50.000 dinara, otplaćuje kredit za automobil čija je mesečna rata od 14.000 dinara, rata za revolving kreditnu karticu je 3.000 dinara i ima mogućnost da koristi dozvoljeni minus od 50.000 dinara. Od leta, prema novoj kreditnoj kalkulaciji ukupni odbitak za rate će mu iznositi 15.000 dinara (ukupno 30 odsto). To znači da će moći da otplaćuje kredit za automobil, ali i da bira između kartice ili dozvoljenog minusa, jer oba neće moći da koristi, a i zaduženje će mu biti manje.

Do sada su banke prilikom računice za kreditno zaduženje uzimale u obzir da mesečne kreditne rate budu najviše do 30 odsto zarade, dok za dugove po kreditnoj kartici od pet do 15 odsto. U kalkulaciju, međutim nisu ulazili popularni minusi po tekućem računu.

- NBS je sada izjednačila status prekoračenja na tekućim računima sa dugovanjima koja se koriste na platnim karticama. U praksi to izgleda ovako, ako neko ima platu od 50.000 dinara, a dozvoljen mu je minus po tekućem od takođe 50.000 dinara, od 1. jula biće kreditno opterećen za pet odsto za dozvoljeno prekoračenje ili 2.500 dinara, a ostatak od 25 odsto od zarade mu je mogućnost da se kreditno zaduži. Odnosno, rata za kredit ili više kredita može da ukupno iznosi 12.500 dinara - objašanjava dr Dugalić.

Jedan od načina da se prebrodi ovo finansijsko iznenađenje za dužnike, kako sugeriše naš sagovornik, jeste i da postojeće kredite refinansiraju za novi po nižim kamatama i kraćim rokovima.

- Upravo je i dat ovaj prelazni period kako bi građani mogli da na vreme izmire svoje obaveze. Udruženje banaka će obaviti razgovor sa NBS, kako bi se pronašla rešenja za one građane koji su prešli kreditne limite - ističe dr Dugalić.

Kako ukazuje Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke“, primenom ove mere, smanjiće se mogućnosti građana za zaduživanje.

- Ukupne mesečne obaveze građana od 1. jula moći će da budu do 30 odsto od neto prihoda, ili 50 odsto, kada su u pitanju stambeni zajmovi. Za razliku od sada, u te ukupne obaveze ulaziće i pet odsto od prekoračenja po tekućem rečunu - objašnjava Miroslav Rebić.

I da ne bude zabune, ova mera sprovodiće se od 1. jula i ona ne podrazumeva da građanin samo tog dana mora da ima opterećenost plate kreditnim zaduženjem od 30 odsto. Mera će se primenjivati trajno.

Zaduženje građana na osnovu kredita

     sada      1. jula

Plata      30.000      30.000

rata za kredit 25%      7.500      7.500

rata za kreditnu karticu od 50.000 5%      2.500      2.500

Dozvoljen minus      30.000      nema

Napomena: Iznosi u dinarima

Ipak se više štedi

Na kraju prošle godine, prema podacima Kreditnog biroa Udruženju banaka Srbije, građani su dugovali 295 milijardi dinara, a u bankama su štedeli 409,9 milijardi dinara, odnosno 5,1 milijardu evra. Svaki građanin u proseku bankama je dužan 498 evra, dok je prosečna zaduženost po zaposlenom i penzioneru, odnosno građanima koji imaju redovna mesečna primanja, na kraju prošle godine je bila 1.095 evra, a pre godinu dana 723 evra. U strukturi kredita najviše je gotovinskih pozajmica u iznosu od 127,6 milijardi dinara. Vrednost odobrenih stambenih kredita bila je 102,4 milijarde, što je dvostruko više nego pre godinu dana.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 3329 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda